Fudbal

Crna Gora – Rumunija 1:0; Fudbaleri na krilima Jovetića korak bliže Mundijalu!

Fudbalska reprezentacija Crne Gore pobijedila je večeras selekciju Rumunije 1:0 u kvalifikacionom meču grupe E za Svjetsko prvenstvo! Golom kapitena Stevana Jovetića naša reprezentacija je korak bliže plasmanu na najveću fudbalsku smotru koja će se naredne godine održati u Rusiji. Dva kola prije kraja kvalifikacija Crna Gora ima 16 bodova i dijeli drugo mjesto sa Danskom (dvije selekcije imaju takođe istu gol razliku), a na prvom mjestu su Poljaci sa 19 bodova.
Crna Gora – Rumunija 1:0; Fudbaleri na krilima Jovetića korak bliže Mundijalu!
Portal AnalitikaIzvor

San o plasmanu crnogorske fudbalske reprezentacije na Svjetsko prvenstvo u Rusiji polako se, zahvaljujući fudbalskom čarobnjaku Stevanu Jovetiću, pretvara u javu. Naš kapiten je opet odigrao briljantnu partiju, kako i dolikuje pravom vođi reprezentacije, i lucidnim udarcem glavom u 75. minutu donio važnu pobjedu Crnoj Gori, u trenutku kada se činilo da će Rumuni agresivnom odbranom i umrtvljivanjem igre odoljeti naletima naših fudbalera. 

0509reprezentacija3

Krenimo redom. Nošeni frenetičnim navijanjem prepunog stadiona pod Goricom, crnogorski fudbaleri su, očekivano, bolje ušli u meč. Nakon početnog ispitivanja snaga, Crna Gora je od 15. minuta krenula da daje gas u napadu. Prvu šansu je imao Ivanić koji je dobro šutirao sa petnestak metara, a nakon njega Bećiraj je promašio ono što se obično ne promašuje. Jovetić mu je nakon sjajnog oslobađanja dodao loptu u šesnestercu, Bećiraj se se dugo namještao a onda sa desetak metara promašio gol, iako je štopere i protivničkog golmana uhvatio u raskoraku.

Crna Gora je nakon toga preuzela potpunu kontrolu nad utakmicom. Napadali smo bez predaha, Rumuni su jedva odolijevali našoj navali, ali gola, iako je "visio" u vazduhu, nije bilo. Jovetić je bio u dobroj prilici u 20. minutu, ali su njegove "makazice" izblokirane. Konačno je zasluženi gol pao deset minuta kasnije, ali je nažalost poništen. Jovetić je šutrao sa desetak metara i pogodio, a Vešović je u tom momentu bio ispred rumunskog golmana, pa je sudija procijenio da je naš reprezentativac ugorzio njegovo vidno polje. Do kraja poluvremena šanse su ponovo imali Bećiraj i Jovetić, ali lopta nije htjela u mrežu. S druge strane, Rumuni su prvu ozbiljniji priliku imali tek u 40. minutu, kada je Kipćiju snažno šutirao s ivice šesnesterca.

Drugo poluvrijeme krenulo je s mnogo boljom igrom Rumuna koji su konstantno napadali, ali, na sreću – jalovo. Naša igra bila je nepovezana, samo je odbrana bila na visini zadatka, a svaki izlet napadača na protivničku polovinu trajao je kratko. Tako je bilo sve do 59. minuta kada je Vešović stvorio dobru priliku. Probio je sa lijeve strane i ušao u šesnesterac, ali lopta nije došla do Ivanića i Bećiraja koji su čekali kod linije penala. Nastavila je crnogorska reprezentacija da napada, ali se činilo da polako gubi dah. Selektor Tumbaković je vidio da više nema razloga da čeka: u 69. minutu osvježio je ekipu zamijenivši Ivanića Mugošom. Razbudili su se naši fudbaleri, pa je dugo čekani gol konačno pao. Marušić je u 75. minutu centrirao s desne strane, a Jovetić s desetak metara efektnim udarcem glavom poslao loptu u mrežu za 1:0. To je bio njegov sedmi gol u kvalifikacijama. 

reprezentacija2

Rumuni se, ipak, nisu predali. Napadali su, ali mahom "bunarenjem", tako da ozbiljnijih prilika gotovo i da nisu imali. U 83. minutu Tumbaković je umjesto Jankovića uveo Jovovića, koji je odmah zatim imao odličnu šansu. Šutirao je iz šesnesterca s desne strane, a njegov šut je rumunski golman odbio u korner. U 85. minutu Bećiraj je zaradio žuti karton zbog kojeg će propustiti meč sa Dancima koji nas čeka 5. oktobra u Podgorici. Do kraja susreta nije bilo ozbiljnijih prilika ni na jednoj strani, a naša odbrana je rutinski odbijala nalete Rumuna.

tabela

TEKSTUALNI PRENOS MEČA UŽIVO:

DRUGO POLUVRIJEME

93` Tompson svira kraj, Crna Gora je korak bliže plasmanu na Svjetsko prvenstvo u Rusiji!

93` Rumuni su izborili korner, ali nisu uspjeli da iskoriste posljednju priliku.

91` Zverotić mijenja Bećiraja.

90` Igraće se tri minuta nadoknade. Rumuni pritiskaju, ali se crnogorski fudbaleri dobro brane.

85` Bećiraj i Moti dobili su žute kartone zbog koškanja. Naš reprezentativac će zbog toga propustiti meč protiv Danske.

84` Odmah šansa za Jovovića – šutirao je iz šesnesterca s desne strane, izborili smo korner.

83` Druga izmjena kod nas, Jankovića izlazi iz igre, a ulazi Jovović.

80` Treća izmjena kod Rumuna, Hanka mijenja Gamana.

75` GOL Stevana Jovetića za 1:0! Marušić je centrirao s desne strane, a Jovetić s desetak metara poslao glavom loptu u mrežu. Njegov sedmi gol u kvalifikacijama.

 

69` Prva izmjena kod nas, Stefan Mugoša ulazi umjesto Ivanića. Crna Gora će posljednjih 20 minuta pokušati  sa tri špica da dođe do pobjede.

68` Vukčević je povukao kontru, dodao lijevo do Bećiraja koji je ušao u šesnesterac, ali nije pronašao Jovetića koji je u petercu.

65` Jovetić je pronašao Marušića na desnoj strani šesnesterca, a ovaj je sa petnestak metara šutirao preko gola.

64` Dvostruka izmjena kod Rumuna: Stančiu je zamijenio Marina, a Baluca je ušao u igru umjesto Andonea

59` Prva prilika za naše fudbalere u drogom poluvremenu. Vešović je probio s lijeve strane, ušao u šesnesterac, ali lopta nije došla do Ivanića i Bećiraja koji su čekali kod linije penala.

54` Vešović je dobio žuti karton.

49` Rumuni su u drugo poluvrijeme ušli prilično agresivno, ali, srećom, još uvijek nisu bili u prilici da ozbiljnije ugroze naš gol.

cg

PRVO POLUVRIJEME

45` Prvo poluvrijeme završeno je rezultatom 0:0. Crna Gora je odigrala odličnih 45 minuta, ali dobra igra, nažalost, nije krunisana golom. Jovetiću je poništen gol, stopostonu šansu je promašio Bećiraj, a bilo je još i nekoliko veoma dobrih prilika. Rumuni su se u prvom poluvremenu mahom branili, a jedinu ozbiljnu šansu imao je Kipćiju. Čeka nas uzbudljivo drugo poluvrijeme.

43` Još jedna dobra prilika za našu selekciju, ali Vešović šutira visoko preko gola.

42` Bećiraj je izborio slobodan udarac sa dvadesetak metara. Jovetić je šutirao iz idealne pozicije, ali je pogodio Bećiraja.

40` Dobra šansa za Rumune: Ivanić je izgubio loptu na sredini terena, Kipćiju je šutirao snažno s desne ivice šesnesterca, a naš golman je loptu izbio u korner.

34` Prvi žuti karton na utakmici dobio je Kipćiju.

30` Sudija je poništio gol Stevana Jovetića. Janković je ušao u šesnesterac sa desne strane i dodao loptu Jovetiću koji je šutrao sa desetak metara i pogodio gol, ali je linijski sudio podigao zastavicu jer je Vešović bio u ofsajdu ispred rumunskog golmana, pa je procijenjeno da je ugorzio njegovo vidno polje. Ostaje 0:0.

28` Raste pritisak Crne Gore, Rumuni gotovo da ne prelaze na našu polovinu.

20` Umalo da Jovetić ponovi svoj spektakularni gol protiv Jermenije. Marušić je centrirao sa desne strane, Jovetić se namještao na "makazice", ali je njegov šut izblokirao Moci.

17` Stopostotna šansa za Crnu Goru! Jovetić je u polukontri s lijeve strane predriblao rumunskog igrača, dodao loptu do Bećiraja koji se dugo namještao, a onda sa desetak metara promašio zicer.

14` Prva šansa pred golom Rumuna, Ivanić je šutirao sa petnestak metara, ali je protivnički golman lako intervenisao.

10` Još uvijek bez šansi na obje strane.

5` Pet minuta igre proteklo je u odmjeravanju snaga dvije selekcije.

cg2

Sastavi timova

Crna Gora: Petković, Marušić, Savić, Tomašević, Stojković, Vukčević, Ivanić, Janković, Vešović, Jovetić i Bećiraj.

Rumunija: Tatarušanu, Benzar, Kirikeš, Moci, Toska, Gaman, Marin, Ćipćiu, Maksim, Stanku i Andone.

Crnogorski fudbaleri su uoči duela sa Rumunijom upisali četiri pobjede, remi i dva poraza. Savladali su dva puta Kazahstan (5:0 i 3:0), a po jednom Jermeniju (4:1) i Dansku (1:0).

Sa Rumunijom kao gosti igrali su neriješeno 1:1, dok su poraženi od Jermenije 3:2 u gostima i Poljske 2:1 pred svojim navijačima.

Rumunija je upisala po dva trijumfa i poraza, uz tri remija. Pravdu na utakmici s Rumunijem dijeliće škotski sudija Kreg Tompson.

Foto: Arena / Portal Analitika

Portal Analitika