Društvo

Savić, Popović i Jelić na listi za izbor sudije Evropskog suda za ljudska prava

Komisija za utvrđivanje predloga liste od tri kandidata za izbor sudije Evropskog suda za ljudska prava, obrazovana Odlukom Vlade u sastavu: potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin - predsjednik Komisije, predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica, predsjednik Ustavnog suda Crne Gore Dragoljub Drašković, predsjednik Odbora za evropske integracije Skupštine Crne Gore Adrijan Vuksanović i predsjednik Crnogorske akademije nauka i umjetnosti Dragan K. Vukčević - članovi Komisije, na današnjoj sjednici sačinila je predlog liste od tri kandidata za izbor sudije Evropskog suda za ljudska prava.
Savić, Popović i Jelić na listi za izbor sudije Evropskog suda za ljudska prava
Portal AnalitikaIzvor

Kako je Portalu Analitika saopšteno iz Ministarstva pravde, Komisija je, nakon procjene ispunjenosti uslova kandidata prijavljenih na javni oglas od 23. juna 2017. godine i obavljenog intervjua sa prijavljenim kandidatima uz stručnu pomoć eksperata za engleski jezik i francuski jezik, predložila na Listu za izbor sudije Evropskog suda za ljudska prava sljedeće kandidate: Savić Boris, predsjednik Višeg suda u Podgorici, Popović Mirjana, sudija Višeg suda u Podgorici i Jelić Ivana, profesorica na Pravnom fakultetu UCG.

Svi predloženi kandidati ispunjavaju uslove prema članu 21 stav 1 Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda - uživaju visoki moralni ugled i posjeduju kvalifikacije potrebne za obavljanje visokih sudskih funkcija, odnosno su priznati pravni stručnjaci.

Informaciju sa predlogom liste od tri kandidata za izbor sudije Evropskog suda za ljudska prava, Komisija će dostaviti Vladi Crne Gore, koja će u skladu sa članom 22 stav 1 Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda njenih protokola, utvrditi Predlog liste i dostaviti Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope na dalje postupanje.

Sudiju bira Parlamentarna skupština većinom glasova.

Portal Analitika