Svijet

Japan od UN traži nove sankcije za Sjevernu Koreju

Japanski ambasador pri UN Koro Besho izjavio je danas da će ta zemlja od Savjeta bezbjednosti UN tražiti da izradi novu rezoluciju o sankcijama Sjevernoj Koreji, kako bi je kaznila nakon šeste nuklearne probe.
Japan od UN traži nove sankcije za Sjevernu Koreju
Portal AnalitikaIzvor

"Nemamo više vremena za gubljenje", rekao je Besho novinarima uoči sastanka, prenosi AFP.

Prema njegovim riječima, neophodno je da Sjeverna Koreja osjeti pritisak.

"Ako nastave tim putem, biće posljedica", rekao je on.

Šesta i najsnažnija nuklearna proba Sjeverne Koreje drastično je povećala tenzije u čitavom svijetu, izazvavši burne reakcije SAD, Japana, Kine, Južne Koreje, ali i UN koje su tim povodom za danas zakazale posebnu sjednicu. Kao odgovor na jučerašnju sjevernokorejsku detonaciju unaprijeđene hidrogenske bombe, pet puta jače od one bačene na Nagasaki, Južna Koreja je u noći između nedjelje i ponedjeljka ispalila balističku raketu, izvodeći vježbu u kojoj je simulirala napad na sjevernokorejsko nuklearno postrojenje, prenosi agencija Frans pres.

Iz Seula je, takođe, saopšteno da će privremeno rasporediti četiri preostala lansera za američki protivraketni sistem THAAD.

Predsjednik SAD Donald Tramp i premijer Japana Šinzo Abe osudili su "kontinurane destabilizujuće i provokativne akcije" Sjeverne Koreje, a Tramp je poručio da će Vašington sebe i saveznike braniti "punim nizom diplomatskih, konvencionalnih i nuklearnih kapaciteta kojim raspolaže".

Zvanična Moskva je, takođe, osudila najnoviji nuklearni test i "provokativnu akciju" Sjeverne Koreje, ali je dodala da "situacija u Sjevernoj Koreji ne predstavlja realnu nuklearnu prijetnju, makar ne po Rusiju".

Sjeverna Koreja je u nedjelju saopštila da je detonirala unaprijeđenu hidrogensku bombu za raketu dugog dometa, čija je detonacija izazvala dva potresa na Korejskom poluostrvu.

(Tanjug)

Portal Analitika