Fudbal

SREĆNO: „Hrabri sokoli“ večeras protiv Rumunije za prolaz na Mundijal

Fudbalska reprezentacija Crne Gore igraće večeras protiv Rumunije utakmicu E grupe kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Rusiji.
SREĆNO: „Hrabri sokoli“ večeras protiv Rumunije za prolaz na Mundijal
Portal AnalitikaIzvor

Crnogorski fudbaleri uoči duela sa Rumunijom upisali su četiri pobjede, remi i dva poraza. Savladali su dva puta Kazahstan (5:0 i 3:0), a po jednom Jermeniju (4:1) i Dansku (1:0). Sa Rumunijom kao gosti igrali su neriješeno 1:1, dok su poraženi od Jermenije 3:2 u gostima i Poljske 2:1 pred svojim navijačima.

Rumunija je upisala po dva trijumfa i poraza, uz tri remija.

Utakmica pod Goricom počeće u 20 sati 45 minuta. Pravdu će dijeliti škotski sudija Kreg Tomson.

Crna Gora igra protiv ekipe koja je žrijeb dočekala u prvom šeširu, kao na papiru najjača selekcija u grupi. Međutim, Rumunija će se večeras  boriti da pobjedom zadrži teorijske šanse za drugo mjesto, dok bi Crna Gora pobjedom ili remijem ostala u trci za plasman u završnicu. Prvenstveno zbog značaja meča očekuje se tvrda utakmica, sa malim brojem golova.

Najbolji rumunski igrači su kapiten Vlad Kirikeš, član italijanskog Napolija i golman Nanta i bivši golman Fiorentine Ćiprian Tatarusanu. Najiskusniji je bek- veteran Razvan Rac, sa 111 nastupa za nacionalnu selekciju.

Reprezentativci iz rumunske lige uglavnom igraju za Astru i FCSB (bivša Steaua), a povoljna okolnost je što trojac Moti- Kešeru- Prepelica, koji igraju za bugarskog šampiona Ludogorec iz Razgrada, imaju malu minutažu u tom klubu.

Rumuni su u prethodnom meču u petak, u kojem su dobili Jermeniju sa 1:0 golom u zaustavnom vremenu, pokazali da se najviše oslanjaju na individualni kvalitet špica španske Kordobe Andonea i krilnih igrača Ćipćiua i Stančua, koji nastupa za turski Genčerbirligi. Selektor Rumunije Krištof Daum je protiv Jermena izveo sastav u formaciji 4-2-3-1, a rumunski mediji spekulišu da bi njihova selekcija večeras mogla početi meč sa dva napadača, a u tom slučaju najveće šanse da zaigra od prvog minuta u tandemu sa Andoneom daju se Aleksandru Maksimu, fudbaleru njemačkog Majnca koji je protiv Jermenije ušao u igru u drugom poluvremenu. 

Prednost Crne Gore u večerašnjem meču bi, osim domaćeg terena, trebalo da bude što protivnik ima imperativ pobjede tako da se taktički možemo orijentisati na kontranapade, kao i prekidi koje maestralno izvodi fudbaler Partizana Marko Janković.      

S.G. 

Portal Analitika