Kultura

Otvorene 47. Ratkovićeve večeri poezije: Djelo i život koji obavezuju

Na posebnu senzibilnost prema pjesništvu upravo ovdje u Bijelom Polju obavezuju nas djelo i život Rista Ratkovića, kazao je ministar kulture Janko Ljumović otvarajući sinoć 47. Ratkovićeve večeri poezije.
Otvorene 47. Ratkovićeve večeri poezije: Djelo i život koji obavezuju
Portal AnalitikaIzvor

Ova manifestacija od posebnog značaja za kulturu Crne Gore koju finansiraju Ministarstvo kulture i Opština Bijelo Polje, sinoć je otvorena u tom gradu na sjeveru, a država gost ovogodišnjeg izdanja je Narodna Republika Kina.

- Analize pokazuju da se brojne pjesničke manifestacije posljednjih godina gase ili da nemaju sistemsku podršku za djelovanje, publikovanje zbirki pjesama u izdavaštvu svelo se na incident, a biti pjesnik, danas kao rijetko kada, znači prepustiti se egzistencijalanoj avanturi. Sve to nas obavezuje da se prema Ratkovićevim večerima poezije odnosimo s posebnom odgovornošću, koja je iskazana kroz podršku Ministarstva kulture Crne Gore i aktivnosti Opštine Bijelo Polje, ali i da tragamo za inoviranim formama popularizacije poezije i njenog uvezivanja s umjetničkim izrazima koje donosi novo doba. Isto tako, dužni smo da reagujemo na nova dostignuća teorijskog diskursa, hermeneutike i svih multidisciplinarnih zahvata kojima se proširuju interpretativne mogućnosti književne kritike, koju, takođe, poezija sve manje uzbuđuje – dodao je Ljumović.

0409ratkoviceve1

Prvog dana Festivala predstavljeno je stvaralaštvo Fenga Dehua i Prenga Mina iz Kine, Faruka Šehića iz Bosne i Hercegovine, albanskog autora Skendera Tamalija, Dragana Jovanovića Danilova iz Srbije, kao i domaćih stvaralaca Tanje Bakić, Danijele Đuković i Dimitrova Popovića. Takođe je otvorena izložba slika Aldemara Ibrahimovića i predstavljena zbirka poezije „Antologija Sidran“ specijalnog gosta Abdulaha Sidrana. Ranije istog dana, na Malom sajmu velikih knjiga, predstavljena je Nacionalna biblioteke Crne Gore „Đurđe Crnojević“, a u okviru Portreta stvaralaštvo Boža Koprivice.

Za danas su predviđene promocije književnih časopisa u Crnoj Gori, antologije „Pjesnikinje Crne Gore“ Jovanke Vukanović, knjige prošlogodišnjih dobitnica nagrade Ratkovićevih večeri poezije do 27 godina Jovane Bojović i Enese Mahmić, dok je popodnevni program rezervisan je za predstavljanje djela Lane Derkač i kineske književnosti.

Posljednjeg festivalskog dana planiran je pjesnički čas u bjelopoljskim osnovnim školama, a biće upriličeno i obilježavanja 100 godina od rođenja Dušana Kostića, o čijem će stvaralaštvu govoriti Milun Lutovac i Draško Došljak. Istog dana je planiran i omaž nedavno preminulom pjesniku Mladenu Lomparu, o kome će govoriti Zuvdija Hodžić i Rajko Cerović. Od 20 sati u sali Centra za kulturu biće izvedena predstava „Malo o duši“, koju je po djelu nobelovke Vislave Šimborske režirala Varja Đukić.

Nagrada „Risto Ratković“ biće uručena ovogodišnjim laureatima Tanji Kragujević i Balši Brkoviću. Pjesnikinja iz Beograda je nagradu osvojila za knjigu „Efekat leptira“, a Brković za „Crno igralište“. O nagradama su odlučivali predsjednik žirija Borislav Jovanović i članovi Blaga Žurić, Dragan Jovanović Danilov, Faruk Šćekić i Tomica Bajsić. Osim nagrade „Risto Ratković“, biće dodijeljena i nagrada Ratkovićevih večeri poezije za autore mlađe od 27 godina.

Portal Analitika