Svijet

Snažni potresi u S. Koreji: Testirali novu h-bombu; oglasio se i Tramp

Sjeverna Koreja potvrdila je da je testirala novu hidrogensku bombu namijenjenu za interkontinentalnu balističku raketu.
Snažni potresi u S. Koreji: Testirali novu h-bombu; oglasio se i Tramp
Portal AnalitikaIzvor

To je objavila sjevernokorejska državna televizija navodeći da je riječ o velikom uspjehu.

Testiranje hidrogenske bombe koje je naložio lider Kim Džon Un, predstavlja "kompletan uspjeh" i "značajan" korak u kompletiranju programa nuklearnog oružja Sjeverne Koreje, prenosi Rojters.

Objava je uslijedila nekoliko sati poslije dva potresa izazvana nuklearnom detonacijom. 

Zemljotres jačine 6,3 stepena Rihterove skale zabilježen je u Sjevernoj Koreji. Američki geološki zavod saopštio je da je registrovao potres na 55 kilometara sjeverozapadno od Kimčaeka. 

Kineska agencija za zemljotrese saopštila je da je registrovala još jedan potres u Sjevernoj Koreji magnitude 4,6 stepeni Rihterove skale poslije prvobitne jačine 6,3 stepeni. 

U saopštenju na sajtu administracije kaže se da je drugi potres, dubine na nula kilometara, uslijedio samo osam minuta poslije prvog koji je, kako se navodi "sumnjiva eksplozija", prenosi Rojters. 

Kineske vlasti navode u saopštenju na svom sajtu da je zemljotres koji se dogodio u jutarnjim časovima, potres je zabilježen na dubini od nula metara. 

Koordinate dva zemljotresa su skoro identične, navode kineski stručnjaci. 

Sjeverna Koreja je sprovela šestu nuklearnu probu, potvrdila je ranije japanska vlada poslije izvještaja nekoliko stranih instituta za geologiju da je registrovana "eksplozija" magnitude 6,3 u blizini lokacije gdje je sprovedena atomska proba. 

"Japanska vlada potvrđuje da je Sjeverna Koreja sprovela nuklearnu probu", izjavio je novinarima šef japanske diplomatije Taro Kono. 

Ta proba bi mogla da poveća već velike tenzije na Korejskom polustrvu. 

Američki institut za geologiju naveo je da je zemljotres bio magnitude 6,3, odnosno veći nego tokom ranijih nuklearnih proba Sjeverne Koreje. 

"Više liči na eksploziju nego napravi zemljotres, jer nema epicentra u dubini zemlje", naveo je ranije taj institut i dodao da je deset minuta poslije prvog potresa regitrovan drugi, manje maginute, od 4,6. 

Prethodne nuklearne probe Severne Koreje takođe su izazivale zemljotrese. 

Sjeverna Koreja je od 2006. godine sprovela pet nuklearnih probi i seriju testiranja balističkih raketa zbog čega su joj uvedene stroge međunarodne sankcije koje su dodatno pooštrene. 

Ranijim rezolucijama UN Severnoj Koreji je naloženo da obustavi sve nuklearne aktivnosti i program proizvodnje balističkih raketa.

Reagovao je i predsjednik SAD-a Donald Tramp

On je kazao da Sjeverna Koreja nastavlja da sprovodi opasne akcije po SAD.

“Sjeverna Koreja izvela je veliku nuklearnu probu. Njihove riječi i akcije nastavljaju da budu veoma neprijateljske i opasne po SAD. Sjeverna Koreja je odmetnička nacija koja je postala velika prijetnja i sramota za Kinu koja pokušava da pomogne, ali sa malo uspjeha”, napisao je Tramp na Tviteru.
 

Podsjetimo, Tramp je prije nekoliko sedmica prvo zaprijetio Sjevernoj Koreji “vatrom i bijesom kakav svijet još nije vidio”, a nakon toga je napisao kako je vojno rješenje problema Sjeverne Koreje “potpuno spremno”, iskoristivši pritom frazu “locked and loaded”, koja opisuje napunjeno oružje spremno za pucanje.

Južna Koreja traži najstrožiju kaznu za Pjongjang

Predsjednik Južne Koreje Mun Džae-un zatražio je danas "najstrožIJU kaznu" Sjevernoj Koreji, uključujući i nove sankcije UN, nakon što su vlasti Pjongjanga saopštile da su uspešno testirale hidrogensku bombu, mnogo snažniju od atomske.

Mun je zatražio da budu sprovedene "sve diplomatske mjere, među kojima i sankcije Savjeta bezbednosti UN kako bi Sjeverna Koreja bila u potpunosti izolovana", saopštio je kabinet predsjednika Južne Koreje.

Kina: Prekinite sa pogrešnim akcijama

Kineske vlasti "snažno" su osudile novu, šestu po redu, nuklearnu probu Sjeverne Koreje i pozvale Pjongjang da ne pogošava situaciju "aktivnostima koji ne služe interesima" te zemlje.

Sjeverna Koreja je "ignorisala opšte protivljenje međunarodne zajednice i ponovo sprovela nuklearnu probu. Kineska vlada izražava odlučno protivljenje tome i to snažno osuđuje", saopštilo je kinesko Ministarstvo inostranih poslova.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova zatražilo je od Sjeverne Koreje da obustavi svoje, kako se navodi, "pogrešne" akcije, navodi Tanjug.

Rusija: Sjeverna Koreja stvorila ozbiljnu prijetnju

Rusija je osudila Sjevernu Koreju zbog testiranja hidrogenske bombe istovremeno apelujući na sve aktere da ostanu uzdržani i vrate se dijalogu.

“Najnovije nepoštovanje obaveza relevantnih rezolucija Savjeta bezbijednosti UN i normi međunarodnog prava od strane Pjongjanga zaslužuje najoštriju osudu”, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

U saopštenju se navodi da Rusija žali zbog toga što je rukovodstvo Sjeverne Koreje “stvorilo ozbiljnu prijetnju” za taj region i upozorava da “nastavak takvog kursa donosi ozbiljne posljedice za Pjongjang”, prenosi AFP.

U ovim uslovima, kako se navodi, imperativ je zadržati smirenost i uzdržavati se od svake akcije koje bi dovela do dalje eskalacije tenzija.

“Pozivamo sve zainteresovane strane da se odmah vrate dijalogu i pregovorima kao jedinom mogućem načinu za rješavanje problema Korejskog poluostrva”, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

Makron: Potrebna zajednička reakcija u osudi Pjongjanga

Francuski predsjednik Emanuel Makron pozvao je danas međunarodnu zajednicu da "najodlučnije osudi" novu nuklearnu probu Sjeverne Koreje koja "ugrožava mir i bezbjednost".

"Makron najsnažnije osuđuje novu nuklearnu probu Sjeverne Koreje nakon niza testiranja balističkih raketa, što ukazuje na želju Pjongjanga da ponovo ugrozi mir i međunarodnu bezbjednost", navodi se u saopštenju Jelsijeske palate.

Francuski predsjednik je pozvao članice Savjeta bezbjednosti UN da brzo reaguju na novo kršenje međunarodnog prava i dodao da takvu "jasnu i ujedinjenu reakciju" očekuje i od Evropske unije.

 

 

IZVOR: Tanjug, Beta, B92

Portal Analitika