Društvo

Vojvodić: Održavanje nastave na VMŠ uglavnom u Podgorici

Nastava na Visokoj medicinskoj školi (VMŠ) će se jedan, eventualno dva dana sedmično, održavati u Beranama, a ostalim danima u Podgorici, saopštila je rektorka Univerziteta Crne Gore (UCG), Radmila Vojvodić.
Vojvodić: Održavanje nastave na VMŠ uglavnom u Podgorici
Portal AnalitikaIzvor

Upravni odbor UCG ranije je odlučio da sjedište VMŠ ostane u Beranama.

Nastava se, kako je navela Vojvodić, neće u potpunosti odvijati u Beranama. 

Ona je, u emisiji "Živa istina", rekla da će studenti VMŠ nastavu u tom gradu imati jedan, eventualno dva dana sedmično.

“Ostalim danima učiće u Podgorici”, navodi Vojvodić, prenosi portal Antena M.

Kako je rekla, detaljan plan nastave za studente VMŠ priprema Radna grupa na čijem su čelu dekan Medicinskog fakulteta Goran Nikolić, član Senata UCG Ranko Lazović i direktor Centra za studije i kontrolu kvaliteta Aleksandar Vujović.

"Ta Radna grupa već od 18. avgusta, od odluke Upravnog odbora, intenzivno radi na proceduri, organizaciji i realizaciji nastave. Mi smo na potezu da organizujemo način odvijanja nastave", saopštila je Vojvodić.

Ona je pojasnila da je cilj da se koncentriše izvjestan broj teorijskih predmeta u jedan, najviše dva dana u Beranama, u poboljšanim tamošnjim uslovima.

"A da ostatak radne sedmice studenti budu tamo gdje je propisano po akreditovanom programu. To znači na Medicinskom fakultetu u Podgorici, to znači u Kliničkom centru", navodi Vojvodić.

Ona je, komentarišući konstataciju da je, nakon tri mjeseca polemike o VMŠ, stvar svedena na to da se sam čin upisa obavi u Beranama, a da će gro nastave biti u Podgorici, odgovorila "ostavimo i to po strani, ko je šta mislio, i kanio". 

Činjenice su, kako je rekla Vojvodić, neumoljive.

"Akreditovani studijski program mora se sprovoditi tamo gdje je akreditovan. Pitanje da li će studenti učiti ili putovati se neminovno postavlja i ono je naša odgovornost", kazala je Vojvodić.

Kako je dodala, ne može se dozvoliti da se nastava odvija po nekakvom provizorijumu.

"Nastavni plan i organizacija se moraju striktno utvrditi, poštovati ono što je elaborat studijskog programa koji je napravljen po evropskim direktivima. Mi ne možemo izvoditi nastavu u Beranama", zaključila je Vojvodić.

Portal Analitika