Društvo

Pumpa "Đerane" na Solani u pogonu nakon mjesec dana

Pumpno postrojenje „Đerane“ na Solani u Ulcinju danas pušteno u rad, nakon prekida u radu početkom avgusta, saopšteno je iz Nacionalnih parkova Crne Gore.
Pumpa "Đerane" na Solani u pogonu nakon mjesec dana
Portal AnalitikaIzvor

Oni podsjećaju da je do zastoja rada pumpe doško usljed havarije na dotrajalom cjevovodu koji se nalazi u moru. U cilju saniranja kvara, preduzeli su sve neophodne aktivnosti i procedure „koje su rezultirale da danas pumpno postrojenje radi u punom kapacitetu, što znači da se u Solanu kontrolisano upumpava svježa morska voda“.

- Raduje nas mogućnost da na najbolji način odgovorimo potrebama i obavezama prema ovom jedinstvenom ekosistemu, koje smo kao upravljači ovog prostora preuzeli i za narednu godinu. Istovremeno su tekli pripremni radovi u cilju montaže nove pumpe na postrojenju „Đerane“. Nabavku nove pumpe od strane Privrednog suda, očekujemo tokom septembra - izjavio je danas direktor JP NPCG Elvir Klica.

Iz NPCG dalje navode kako javnost kontinuirano obavještavaju o svojim aktivnostima vezanim za ekosistem, monitoring, upravljanje vodnim režimom u funkciji očuvanja biodiverziteta Solane, ali i činjenicama kada smo imali problem sa pumpnim postrojenjima.

- U narednom periodu, JP NPCG će posvećivati posebnu pažnju na saniranju bentova i nasipa kako bi na najbolji način upravljali vodnim režimom, a što znači svođenje negativnih posledica na minimum, kada je u pitanju biodiverzitet. Ovo se posebno odnosi na faunu ptica za koju je od izuzetnog značaja uspostaviti optimalne uslove za boravak migratornih vrsta. Uspjeli smo da dosadašnjim naporima, uz sve nedaće koje su pratile upumpavanje vode, ne ugrozimo osnovne biološke procese u toku perioda koji je iza nas. Otklanjanjem uzroka kvara na cjevovodu i postavljanjem nove pumpe, JPNPCG će nesmetano moći da realizuje aktivnosti koje se odnose na održavanje i unaprijeđivanje uspostavljanjenog ekosistema, planira prioritetne i druge mjere u skladu sa Programom upravljanja i u skladu sa Studijom zaštite čiju draft verziju očekujemo u drugoj polovini septembra - zaključuje se u saopštenju Nacionalnih parkova.

Portal Analitika