Region

"Galenika" na prodaju za jedan euro

Ministarstvo ekonomije Srbije raspisalo je juče novi tender za prodaju 93,7 odsto učešća u kapitalu beogradske farmaceutske kompanije „Galenika“, po početnoj cijeni od - jednog eura
"Galenika" na prodaju za jedan euro
Portal AnalitikaIzvor

Rok za dostavljanje prijava za učestvovanje u postupku privatizacije „Galenike“ je 2. oktobar, uz uplatu otkupa dokumentacije od 2.000 eura, a otvaranje ponuda je dva dana kasnije.

Banke, kojima „Galenika“ duguje više od 71 milion eura, saglasne su da im budući vlasnik te kompanije isplati ukupno 25 miliona eura, odnosno pristaju na diskontni otkup duga.

Prema uslovima tendera, potencijalni investitor treba da posluje u oblasti farmaceutske industrije, uz prihode veće od 300 miliona eura u posljednjoj poslovnoj godini.

U „Galenici“ je trenutno oko 1.400 zaposlenih, a procjene su da bi trebalo da ih bude maksimalno 900.

Pokušaj prodaje „Galenike“ početkom ove godine je propao, jer zbog preuzimanja dugova tog poduzeća nije postignut dogovor o strateškom partnerstvu s rusko-britanskim konzorcijumom „Frontier-Petrovax“. Beogradski mediji navode da bi u igri za kupovinu 93,7 odsto vlasničkog udjela „Galenike“ ponovno mogao da se pojavi taj konzorcijum, ali i kompanije „Sinforam“, „Amikus“, „Hemofarm“ i brazilski „EMS“.

Izvor: T portal

Foto: belami.rs

Portal Analitika