Kultura

TWIN PEAKS, S03E16: Buđenje usred američkog sna

Buđenje Kupera, u kojem agent za nekretnine okreće svijetu naličje FBI obavještajca, jeste posveta ljudima dobrih namjera koje nekim čudom uvijek krenu po zlu
TWIN PEAKS, S03E16: Buđenje usred američkog sna
Portal AnalitikaIzvor

Ono što je Keri Grant bio za Hičkokove klasike iz četrdesetih, to je Kajl Meklahan za Dejvida Linča u 21. vijeku. Apotoeza ostvarenog muškarca, ega čvrstog kao što je to držanje agenta Dejla Kupera u crnom strukiranom odijelu!

Za buđenje koje se čekalo četvrt vijeka bila je dovoljna jedna elektro-šok“ asocijacija iz holivudskog klasika, pa da u 16. epizodi povratničke sezone „Twin Peaksa“ dočekamo „pravog“ Kupera.

Sve nakon toga je ogoljeni, besramni i maestralni palp san srednjovječnog muškarca, i to sažet u sceni duge vožnje ulicama Las Vegasa i rečenicu Dagijevog sina: „Mama, tata baš zna kako se ovo čudo vozi“. U igri ega i snova o ostvarenju stala je najbolja reklama za automobil ikad. Ona može da stoji rame uz rame za reklamu za šampon razbarušene kose Naomi Vots.

Linču je nekoliko kadrova u prvom dijelu epizode bilo dovoljno da nas podsjeti koliko je onaj „pravi“ Kuper savršen - skroman, duhovit i spreman na žrtvu. Više od svega, njegovo buđenje usred ostvarenog američkog sna, u kojem agent za nekretnine okreće svijetu naličje FBI obavještajca, jeste posveta ljudima dobrih namjera koje nekim čudom uvijek krenu po zlu.

Interesantno je pratiti takvog Kupera u ogledalu „zlog“ dvojnika, koji već četvrt vijeka luta bespućima američkog Zapada žanjući teror i smrt. Dok se „zli“ Kuper odriče zaboravljenog sina električnim udarom tako sličnim onom za buđenje „pravog“ Kupera - jasno je da su oni dva lica iste, raspolućene osobe progonjene neuhvatljivom prošlošću.

Ukoliko je bio potreban još neki dokaz, servirao ga je, ni manje ni više, nego - Edi Veder! I to novom pjesmom „Out of Sand“ i ponavljanjem stiha: „Ono što sam bio, nikad više neću biti“.

Na kraju je samo ostalo da Veder oslobodi pozornicu za prvi ples zaboravljene Odri Horn. I buđenje mnogo strašnije od onog Kuperovog, na kraju još jedne instant klasik epizode!

S. S.

FOTO: theguardian.com

Portal Analitika