Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • NP Prokletije učestvovao u akciji čišćenja i postavljanja klupa na Ali-Pašinim izvorima u Gusinju

NP Prokletije učestvovao u akciji čišćenja i postavljanja klupa na Ali-Pašinim izvorima u Gusinju

Zaposleni u NP Prokletije učestvovali su u akciji čišćenja Ali-Pašinih izvora u Gusinju, kao i prilikom postavljanja klupa, koje je donirao Faruk Redžepagić iseljenik sa ovih prostora koji je nastanjen u Švajcarskoj.
NP Prokletije učestvovao u akciji čišćenja i postavljanja klupa na Ali-Pašinim izvorima u Gusinju
Portal AnalitikaIzvor

Mjesto koje vjekovima ne gubi na značaju, već privlači sve veći broj posjetilaca su i Ali-Pašini izvori u Gusinju, koji predstavljaju pravi biser prirode u svom netaknutom obliku. To je najveće stalno kraško vrelo u Crnoj Gori.
Prilikom jednog od istraživanja u vezi sa eksploatacijom vode sa izvora, utvrđeno je da voda izvire iz zemlje na površini od preko 300 kvadratnih metara, dajući tokom većeg dijela godine oko četiri kubna metra vode u sekundi, odnosno oko četiri tone svake sekunde.

postavljanje-doniranih-klupa
Zaposleni u NP Prokletije se nadaju da će ovom i sličnim akcijama podići svijest građana o značaju očuvanja prirodnih vrijednosti, posebno kod stanovnika koji naseljavaju ovaj prostor, kao i kod svih ostalih posjetilaca. Isto tako apeluju na sve građane da smeće i otpad odlažu na mjesta predviđena za tu namjenu, kao i da sami čuvaju ovakva mjesta kao što su Ali-Pašini izvori.
Portal Analitika