Košarka

EP: Crna Gora nemoćna, Španci dominantno do +39

U prvom meču Eurobasketa, selekcija Crne Gore poražena je od Španije rezultatom 99:60.
EP: Crna Gora nemoćna, Španci dominantno do +39
Portal AnalitikaIzvor

Trenutni šampioni Evrope ušli su u meč kao apsolutni favoriti. Na samom startu meča izabranici Bogdana Tanjevića pokazali su da neće predati meč bez borbe te su nakon par minuta meča poveli sa 8:5. Ipak radost naših navijača nije dugo trajala te su ubrzo Španci serijom od 10 - 0 preokrenuli tok utakmice. 

Razlika u klasi ova dva tima postala je očigledna, a prednost Španije je konstantno rasla. Furija je preciznija bila sa svih pozicija te su na odmor otišli sa 22 poena viška (29:51).

Drugo poluvrijeme je donijelo novi rast prednosti Španije. U život nas je na kratko vratio Pavlićević sa tri trojke, međutim aktuelni prvak starog kontinenta je uzvraćao preko raspoloženog Navara. Ostatak meča je može se sa sigurnošću reći bio čista formalnost. U nedostatku uzbuđenja očekivano je pao tempo utakmice a Španija je rutinski okončala meč sa 39 poena prednosti zadavši najveći poraz Crnoj Gori na evropskim takmičenjima. Konačan rezultat 60:99 (26:14, 25:15, 19:15 i 29:16).

Naš najefikasniji igrač je bio Nikola Vučević sa 16 postignutih poena uz pet skokova, za njim Pavličević sa 13 dok je Mihailović ubacio 8. Rajs od kojeg se mnogo očekivalo postigao je svega sedam u uvodnom dijelu utakmice. Za Špance Vili je postigao 18, Ernangomez 13 poena. Crna Gora će sjutra od 14 sati igrati protiv Mađarske.

Tok meča:

Španci stali na 99. Kraj utakmice, konačan rezultat 60:99.

Prigovor naše klupe zbog faula dosuđena tehnička, nakon čega je uslijedio nesportski faul Mihailovića. Ernangomez siguran sa slobodnog bacanja. Rezultat 55:91.

Španci pogađaju novu trojku, sa druge strane sjajan alej ap. Mihailović zakucava za 49:77.

Ništa od iznenađenja. Nakon treće četvrtine Crna Gora zaostaje za Španijom 26 poena (44:70). Lošu formu dodatno pokazuju pet promašenih slobodnih bacanja u zadnjih minut i po trenutnog toka utakmice. 

Najveća prednost za Španiju u dosadašnjem toku meča, 27 razlike (43:70).

Nešto sporiji tempo pred kraj treće četvrtine. Španci ubacuju preko Navara i Mark Gasola. Rezultat 42:67.

I treća trojka Pavlićevića 40:59

Još jedna trojka Pavlićevića ovog puta sa osam i po metara ali uzvraćaju Španci istom mjerom preko Navara. Rezultat 37:59.

Na startu drugog poluvremena serija od 5 poena za Crnu Goru. Svih pet ubacio Pavlićević. Rezultat 34:51.

Nakon dvije četvrtine Crna Gora gubi od španije sa 22 poena razlike rezultatom 29:51. Šampion starog kontinenta je u drugu četvrtinu dobio rezultatom 25:15. Španija je za dva poena imala 60 odsto efikasnosti sa 12 pogođenih od 20 šuteva. Ubacili su 4 od sedam trojki dok su sa slobodnog bacanja pogodili 15 od 20 puta. Sa druge strane naši momci ubacili su svega 8 od 22 za dva poena, i samo tri od devet rojki. Zadržali su 100 odsto efikasnost sa slobodnog bacanja i ubacili 4 od 4. Sedam poena za Vučevića i Rajsa sa druge strane Ernangomez 10, Gasol sedam.

Sjajna akcija Rubia, koji se prošetao po terenu i solo završnicom zadržao 22 poena prednosti. Rezultat 29:51.

Najveća prednost Španije na današnjem meču, čak 22 razlike 27:49

Novi centar budućnost Filip Barović pravi treći faul, Gasol iskoristio samo jedno slobodno bacanje. Crna Gora je odgovorila preko Vučevića međutim Navaro je uzvratio trojkom rezultat 27:45.

Druga četvrtina za sada ne donosi veće promjene. Raste razlika za Španiju čemu doprinosi slaba odbrana naših momaka uz sjajnu igru Gomeza koji je za sada ubacio 10 poena (8 u drugoj četvrtini). Tenutni rezultat Crna Gora - Španija 24:38.

Prva četvrtina: Sjajna igra Crne Gore na startu i prednost od 8:5. Ipak, Španija je ubrzo preokrenula meč serijom od 10 poena, nakon čega je konstantno uvećavala prednost do rezultata 26:14 kojim je okončana prva četvrtina. Pet poena za Rajsa, Todorović se upisao sa četiri dok je sa druge strane Abrines ubacio šest a jedan manje kapiten Pol Gasol.

Sa tri poena upisao se i Rajs. Sa drueg strane Španci odlični u defanzivi i kontri uz trojku Abrinesa. Španija je pobjegla serijom od 8 poena za trenutni rezultat 13:8. Tanjević intervenisao tajmautom.

Nakon kraće akcije Sead Šehović pogađa za tri poena. Crna Gora 3 - 1 Španija.

Tvrda utakmica na samom početku po prva dva napada protraćili su košarkaši oba tima.  Lider Furije, Pol Gasol pokazao je na startu da neće opustiti u ovom meču iako imaju status apsolutnog favorita te je spriječo rapmom Rajsa. Španija je iskoristila samo jedno slobodno bacanje povevši sa 1-0.

L.Đ.

(foto: FIBA.com)

 

Portal Analitika