Društvo

OCSI: Prijavite se za stpendije Fondacije Visin 2017/ 2018.

U susret novoj akademskoj godini i sedmoj godišnjici rada Organizacije crnogorskih studenata u inostranstvu (OCSI), Fondacija Visin poziva pripadnice/ke crnogorske studentske populacije u inostranstvu (CSI) sa liderskim sposobnostima, strastvenim interesovanjem za pitanja mladih i iskustvom u kreiranju i upravljanju projektima i organizaciji događaja da se prijave za ovogodišnju stipendiju "Ivo Vizin".
OCSI: Prijavite se za stpendije Fondacije Visin  2017/ 2018.
Portal AnalitikaIzvor

Visin Fondacija je nastala kao inicijativa alumnija i članova Borda povjerenika, sa dugoročnim ciljem da lansira ultimativni program stipendiranja mladih talenata iz Crne Gore za vodeće svjetske programe visokog obrazovanja. Kratkoročno, vjerujemo da je pružanje podrške razvoju CSI mreže ključni korak ka realizaciji pomenutog cilja, i da će, kroz praktikovanje integeneracijskog povezivanja i mentorstava među CSI, buduće generacije imati osiguranu podršku za svoje ambicije, bez obzira na ekonomske i geopolitičke prilike u Crnoj Gori i na Balkanu. Stipendija će stimulisati rad Upravnog odbora OCSI, i to kroz proces izbora izvršnog diretkora/direktorice.

Izvršna direktorica/direktor (ID) ima zadatak da unaprijedi uslove za uspostavljanje zajedničkog djelovanja medju novom generacijom crnogorskih studenata u inostranstvu, u periodu koji se smatra ključnim za dinamiku CSI populacije i buduću migraciju mladih iz Crne Gore. U okviru svoje uloge, on/a okuplja tim CSI saradnika na lokacijama širom svijeta, sa različitim akademskim profilima i vještinama. Zajedno oni rade na ispunjavanju OCSI agende koja je ID-u povjerena od strane Borda povjerenika.

Stipendija simbolično nosi naziv “Ivo Visin” po kapetanu Vizinu, moreplovcu rođenom na Prčanju, koji je na poziv Habzburške monarhije na brodu Splendido oplovio svijet u periodu između 1852. i 1859, i time bio tek šesti profesionalni moreplovac koji je to učinio posle Magelana. Po povratku sa ekspedicije, kapetan Vizin je stigao u Trst 30. avgusta 1859, pa stoga je i simbolični datum lansiranja stipendije 30. avgust.

Iznos stipendije od 3,000 EUR se dodjeljuje kandidatu sa najboljom aplikacijom za poziciju izvršnog direktora/direktorice OCSI, na period od godinu dana, u četiri jednake rate kroz akademsku 2017/18. godinu, i to: 15.12.2017, 15.03.2018, 15.06.2018. i 15.09.2018. Stipendijom se želi osigurati da kandidat može da se posveti radu na unapredjenju OCSI misije i vizije kao najvažnijoj sekundarnoj aktivnosti pored svojih univerzitetskih obaveza, u cilju daljeg poboljšanja saradnje i komunikacije među sve brojnijom i različitijom CSI populacijom. Mi snažno vjerujemo da je dalji rad na unapredjenju saradnje medju CSI populacijom od kritičnog značaja, kako za same CSI tako i za budući razvoj matične države.

Profil kandidata:

- redovan student osnovnih (minimum 2 godine), master studija, ili doktorskih (maksimum 2 godina) studija u inostrastvu, ne računajući zemlje regiona (Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju i Srbiju)

- dokazani akademski rezultati (min. srednja ocjena B u ECTS, 3.0 u GPA, i ekvivalentno u drugim sistemima)

- poželjno iskustvo u radu sa NVO, projektnom menadžementu, istraživanju, omladiskom aktivizmu, veb dizajnu

- poželjno iskustvo u radu i koordinaciji rada sa većom grupom ljudi u uslovima bez direktnog fizičkog kontakta (virtuelna komunikacija)

- liderstvo, kreativnost, proaktivnost, tačnost, organizacijske sposobnosti, postavljanje prioriteta i planiranje unaprijed

- engleski jezik (C1 – Napredni nivo) i još jedan strani jezik

Proces selekcije:

Svi zainteresovani kandidati mogu poslati CV (max. 2 stranice) i motivaciono pismo (max. 500 riječi) na ocsi.omsa@gmail.com do subote 09.09.2017. u ponoć po CET-u. Po prijemu aplikacije, kandidati će dobiti i link za kratak dodatni upitnik koji je neophodno ispuniti najkasnije do nedelje 10.09.2017. u ponoć po CET-u.

Kandidati koji uspješno prodju prvi krug će biti pozvani da dostave propratnu dokumentaciju (akademske transkripte, i sl.), i da se priključe nastavku selekcionog procesa koji će trajati zaključno sa subotom 30.09.2017.

Kandidati će biti obaviješteni o finalnoj odluci o stipendiranju u nedelju 1. oktobra tekuće godine.

Molimo da poziv proslijedite svim kolegama za koje mislite da bi bili zainteresovani za kandidaturu. Ukoliko imate bilo kakva pitanja o OCSI i stipendiji, možete kontaktirati direktno trenutnog laurata stipendije i Izvršnog dirketora OCSI, Balšu Lubardu na mail: balsalubarda@gmail.com.

Ukoliko ste zainteresovani da kao CSI alumni podržite stipendiranje, ili ukoliko imate dodatnih pitanja, takođe ne okijevajte da nas kontaktirate na ocsi.omsa@gmail.com.

Portal Analitika