Kultura

Počele prijave za Nagradu "Milčik"

Institut za savremenu umjetnost – ISU raspisao je danas prvi javni konkurs za nezavisnu Nagradu „Milčik - Young Visual Artist Award 2017“ za umjetnice i umjetnike iz Crne Gore do 40 godina, a rok za prijavu je 15. oktobar.
Počele prijave za Nagradu "Milčik"
Portal AnalitikaIzvor

Rezultati konkursa, tačnije imena troje finalista, biće zvanično objavljeni 9. novembra, dok će prvi dobitnik Nagrade „Milčik“ biti poznat mjesec danas kasnije, na otvaranju izložbe finalista u Umjetničkoj galeriji „Miodrag Dado Đurić“.

- Umjetnice i umjetnici se na konkurs mogu prijaviti samostalno ili ih mogu prijaviti institucije ili pojedinci. Pozivaju se umjetnice i umjetnici koji stvaraju u okviru savremenih vizuelnih umjetnosti. Nagrada nije namijenjena djelima primjenjene umjetnosti, dizajna, pozorišta, plesa i filma. Pristigle prijave pregledaće međunarodni stručni žiri i odabrati troje finalista koji će pripremiti radove za izložbu. Nagrada „Milčik“ podrazumijeva dvomjesečni rezidencijalni boravak u Njujorku u organizaciji Residency Unlimited, pokrivene cjelokupne troškove puta i boravka, kao i organizovanje samostalne izložbe u Crnoj Gori, po povratku iz rezidencije – preciziraju organizatori, te podsjećaju kako se ova nezavisna nagrada organizuje u saradnji sa Residency Unlimited iz uz podršku The Trust for Mutual Understanding iz Njujorka.

Iz ISU navode da nagrada YVAA postoji već 27 godina i organizuje se u svim zemljama regiona i Jugoistočne Evrope. Crna Gora je posljednja država koja se priključila ovoj platformi. Od početka je međunarodno prepoznata, a mnogi laureati su u međuvremenu postali umjetnici odnosno umjetnice evropskog i svjetskog renomea.

Više informacija o uslovima javnog konkursa možete pronaći na internet stranici ISU.

K.J.

Portal Analitika