Abiznis

Malta Montenegro ulazi u Možuru

Vlada je dala saglasnost za prenošenje 90 odsto udjela u zavisnoj kompaniji ,,Možura Wind Park“ sa malteške državne kompanije „Enemalta plc“ na „Malta Montenegro Wind Power JV Ltd“, navodi se u informaciji o realizaciji Ugovora o zakupu zemljišta i izgradnji vjetroelektrane na lokalitetu Možura, koju je juče usvojila Vlada.
Malta Montenegro ulazi u Možuru
Portal AnalitikaIzvor

- Uključivanjem druge kompanije u zavisnu kompaniju se ne vrši promjena investitora već samo vlasničke strukture zavisne kompanije. Naime, investitor i dalje ostaje kompanija „Enemalta plc“ kojoj nijesu umanjene obaveze koje proističu iz ugovora o zakupu zemljišta, kao i po osnovu ugovora o prenosu ugovora, već se dodatnim uključivanjem druge kompanije u zavisnu kompaniju proširuju sve dosadašnje obaveze i na tu kompaniju - kaže se u tom Vladinom dokumentu.

Navodi se da će na ovaj način umjesto trenutno jedne kompanije ,,Enemalte plc“ za obaveze iz ugovora biti odgovorne dvije kompanije uključujući i samu ,,Enemaltu plc“.

- Rizici kašnjenja u realizaciji ovog ugovora su na strani investitora kao i svi troškovi koji proisteknu usljed kašnjenja krivicom investitora – dodaje se u dokumentu.

Država je prvobitno zaključila Ugovor o zakupu zemljišta i izgradnji vjetroelektrane na lokalitetu Možura 2010. godine sa konzorcijumom Fersa & Čelebić. Taj investitor je u toku 2015. godine izrazio zainteresovanost za prenos prava i obaveza iz ugovora o zakupu na novog zakupca, odnosno na kompaniju „Enemalta plc“, čiji je većinski vlasnik Vlada Malte.

- Do sada je investitor redovno izmirivao obaveze po ovom osnovu, čime nije dovedeno u pitanje ostvarivanje prihoda Crne Gore po osnovu ovog ugovora - kaže se u dokumentu.

U skladu sa ugovorom, definisano je da izgradnja vjetroelektrane na Možuri bude završena do 15. novembra.

Izvor: Pobjeda

Ilustracija: acciona-energia.com

Portal Analitika