Politika

Tuzi više nijesu gradska opština

Odbornici skupštine gradske opštine Tuzi skratili su mandat lokalnom parlamentu, kako bi se omogućilo da se izbori održe u novembru. Usvojen je i Statut, po kojem se više ne koristi prefiks „gradska“ opština, već će Tuzi do septembra 2018. godine funkcionisati kao opština u okviru glavnog grada, sa svim ingerencijama kao i ostale opštine u Crnoj Gori.
Tuzi više nijesu gradska opština
Portal AnalitikaIzvor

Funkcioner DPS-a Nikola Gegaj kazao je za Pobjedu da pretpostavlja da će lokalni izbori biti istovremeno sa lokalnim izborima u Mojkovcu, Cetinju i Petnjici krajem novembra.

- Dobro je da se izbjegnu da se u Malesiji održavaju dva izborna ciklusa u nepuna tri mjeseca. Tu nema ni logičnosti, a i finansijski je veliki trošak da na izbore idemo u maju i u septembru. Uostalom, usvojili smo i najznačajniji dokument, Statut, gdje od danas nema više prefiksa gradska već smo opstina u okviru glavnog grada sa svim ingerencijama kao i ostale opštine u Crnoj Gori. Takođe, bitno je naglasiti da lokalna uprava u Tuzima ima dovoljno vremena i prostora - od novembra pa do septembra 2018 - da se pripremi za funkcionisanje kao punopravna opština - rekao je Gegaj.

On je rekao da DPS spremno čeka izbore jer su ubjeđeni da će odnijeti ubjedljivu pobjedu.

- Ovo ne kažem napamet već rezultati pokazuju. Znaju građani da cijene sve što je vlast u opštini Tuzi radila ne samo u ovom mandatu već od 2010. godine kada smo mi došli na vlast - kazao je on.

Inicijativu za skraćenje mandata lokalnog parlamenta podnijeli su odbornici albanskih stranaka, na prijedlog Albanske alternative.

Vlada je juče dala saglasnost na prijedlog odredbe Statuta opštine Tuzi u okviru glavnog grada kojom se uređuje da je praznik te opštine 15. decembar - Dan oslobođenja Tuzi od okupatorskih snaga tokom Drugog svjetskog rata.

Izvor: Pobjeda

Foto: rtcg.me

Portal Analitika