Društvo

Šehović: Nema krivice ali ima odgovornosti

Ministar prosvjete Damir Šehović je poručio da ne planira da podnese ostavku, ni on niti iko iz Ministarstva prosvjete.
Šehović: Nema krivice ali ima odgovornosti
Portal AnalitikaIzvor

„Ostavku podnosi ili onaj ko je kriv, ili onaj ko nema hrabrosti da sanira štetu koju je neko drugi napravio. Niti ja, niti bilo ko iz Ministarstva prosvjete ne snosi nikakvu krivicu za ovaj slučaj, jer da je imamo sam bih podnio ostavku, ne bih čekao da me bilo ko na to poziva. Ali nam ne fali hrabrosti da odgovorno nastavimo da upravljamo sveobuhvatnom reformom koju smo prije nepunu godinu započeli“, rekao je Šehović.

Upravo zahvaljujuci tome, i punoj podršci Vlade, civilnog društva i čitave javnosti, za nepunih godinu dana izmijenjeno je osam  sistemskih zakona iz oblasti obrazovanja, i sprovedena sveobuhvatna reforma, koju je Vlada nazvala svojim dosadašnjim najvećim reformskim iskorakom, dodao je.

„Podsjetiću na samo nekoliko stvari koje je Vlada u ovoj oblasti u prvih pola godine svog mandata uradila:  Uveli smo besplatne osnovne i master studije, i reformisali model studianja i finansiranja visokog obrazovanja,  osnovali Fond za kvalitet i talente iz kojeg će milionska sredstva biti usmjerena najboljim učenicima i nastavnicima,  nakon 10 godina počinjemo sa dualnim obrazovanjem, za koje se prijavilo preko 100 poslodavaca, za pola miliona eura smo povećali izdvajanja za rješavanje stambenog pitanja prosvjetnim radnicima i riješili smo trajući problem asistenata u nastavi“, kaže Šehović.

On je na pitanje novinara odgovorio i oko odlaganja reforme:

“Ja nijesam došao na ovo mjesto da bih odlagao, nego da bih rješavao probleme, kojih u našem obrazovnom sistemu svakako ima.  A kako je Vlada reformu obrazovanja prepoznala kao jedan od svojih najvažnijih prioriteta, nikakvih razloga za odlaganjem nije bilo. Kompletan zakonodavni okvir je promijenjen i reformisani svi nivoi obrazovanja na osnovu strateskih dokumenata koje je prethodna Vlada usvojila, a mi smo kao Vlada kontinuiteta aktivnosti u tom pravcu nastavili.  Znam da svaka reforma, a posebno reforma u obrazovanju ima dosta izazova, ali sam potpuno uvjeren da ce nasi prosvjetni radnici znati na kvalitetan nacin da je iznesu, na zadovoljstvo nase djece kojima prenose znanje”, rekao je Šehović.

Portal Analitika