Društvo

Šehović: Staćemo na put prepisivanju!

Komentarišući aktuelnu situaciju sa prepisivanjem kurikuluma od Hrvatske ministar prosvjete Damir Šehović nakon sjednice Vlade je poručio da će stati na put prepisivanju.
Šehović: Staćemo na put prepisivanju!
Portal AnalitikaIzvor

„Prvi put se zvanično obraćam javnosti nakon novonastale situacije oko podudarnosti predmetnog programa za fizicko vaspitanje u Crnoj Gori i Hrvatskoj, zato sto mi funkcija koju pokrivam, kao i sopstveni etički kodes ne daju za pravo da na ove teme govorim prije zvaničnih informacija nadležnih institucija.  Lako je zauzeti poziciju oštrog kritičara i krenuti u lov na vještice, kao što je lako na stub srama staviti nekog i izvući političku korist i iz ove situacije. Ne, to nijesmo uradili, na šta sam posebno ponosan“, rekao je Šehović.

Umjesto toga sam, odmah po saznanju za problem, on je kaže, zatražio detaljan izvjestaj od Zavoda za školstvo i krenuo u utvrđivanje odgovornosti.

„Izvještaj još uvijek nije u potpunosti završen, ali na osnovu do sada raspolozivih informacija, za čiju tačnost odgovaraju Zavod za školstvo i ekspertski timovi, mogu potvrditi da je: Najveći broj predmetnih programa autentičan, da kod nekih postoje određene podudarnosti u tekstu, koje se inače dalje provjeravaju, a koje ne dovode u pitanje kvalitet, kao i da je evidentan propust napravljen kod predmetnog programa za fizičko vaspitanje, jer je potvrđena značajna podudarnost ovog predmetnog programa sa istim u Hrvatskoj. U tom kontekstu sam dužan da podsjetim da su članovi tročlanog ekspertskog tima, koji su radili na izradi programa za fizičko vaspitanje, podnijeli su neopozive ostavke na članstvo u toj radnoj grupi i time preuzeli svoj dio odgovornosti, i ujedno se obavezali na vraćanje honorara koje su dobili u budžet“, dodao je Šehović.

Ministarstvo će zatražiti od Zavoda da formira novu radnu grupu koja bi izvršila reviziju ovog predmetnog programa, i nakog toga ga dostavila novom sazivu Nacionalnog savjeta za obrazovanje. 

„Želim svima jasno da poručim da ćemo premijer Markovic i ja čvrsto insistirati na pojedinačnoj odgovornosti svih za koje se pokaze da su u vezi sa ovim slučajem pogriješili. Ali i da vas uvjerim da ćemo stati na put prepisivanju! Odmah ću formirati radnu grupu za izradu novog zakona o plagijatima, odnosno akademskom integritetu, u čiji sastav ću pozvati i predstavnike civilnog društva i sve druge koji u tom važnom poslu žele da učestvuju. Međutim, isto tako nećemo dozvoliti kompromitaciju čitave reforme, zbog propusta kod izrade jednog predmetnog programa. Jedan predmetni program nije reforma! Bez obzira na evidentan propust koji je u ovom slučaju utvrdjen, a odgovorni sankcionisani, sveobuhvatna reforma koju je Vlada sprovela u prethodnom periodu, ni na koji nacin ne moze biti dovedena u pitanje, niti ona moze baciti sjenku na ogroman trud i rad, ali i kredibilitet vise od stotinu ljudi koji su ucetvovali u reformi, na cemu sam im posebno zahvalan. Zato je Vlada još jednom danas dala punu podršku Ministarstvu prosvjete da nastavi sa implementacijom obrazovne reforme koja se sastoji od 8 obrazovnih zakona koje je nedavno Parlament usvojio. Zavod za školstvo ću obavezati da nastavi sa detaljnom provjerom svih programa usvojenih od strane Nacionalnog savjeta, o čemu će javnost biti blagovremeno informisana. Cijenim da smo pomenutim mjerama reagovali odlučno i srazmjerno učinjenim propustima“, zaključio je Šehović.

Portal Analitika