Turizam

Radak-Kukavičić: Rekordna sezona, zabilježeno preko 515.000 grupnih posjeta i dva miliona noćenja

Po svemu sudeći ovo će biti rekordna turistička sezona u Crnoj Gori, bilježimo rast broja turista na svim turističkim destinacijama, a pristižu nam novi turisti i iz ostatka Evrope. O tome najbolje svjedoči podatak da je u Crnoj Gori za prethodnih sedam mjeseci zabilježeno preko 515.000 grupnih posjeta turista i ostvareno preko dva miliona noćenja - saopštila je Željka Radak-Kukavičić, direktorica NTO CG.
Radak-Kukavičić: Rekordna sezona, zabilježeno preko 515.000 grupnih posjeta i dva miliona noćenja
Portal AnalitikaIzvor

''Sa zadovoljstvom možemo da konstatujemo da ova turistička sezona će biti jedna od rekordnih turističkih sezona i danas imamo objavljene zavnične podatke od strane Monstata za prethodnih sedam mjeseci kada je u pitanju kolektivni smještaj i prema tim podacima u Crnoj Gori smo imali preko 515 000 posjeta turista što predstavlja rast od 18 odsto i ostvareno je preko 2 miliona noćenja što predstavlja rast od preko 13 odsto. Ovo su podaci kada govorimo samo o kolektivnom smještaju'', kazala je Radak-Kukavičić.

Kako je dodala da je ovo jedna zaista uspješna sezona govore podaci i drugih institucija.

''Moram da pomenem promet koji bilježe aerodromi Crne Gore te se za sedam mjeseci ove godine bilježi rast od 10 odsto kada je u pitanju promet aviona. Takođe imamo rast od preko 20 odsto kada je u pitanju promet putnika. Slična je situacija i na graničnim prelazima čemu svjedoči podatak da je za sedam mjeseci preko 13 odsto zabilježen rast prometa automobila a preko 15 odsto rast prometa putnika'', istakla je Radak-Kukavičić.

Ona navodi da dobru posjećenost bilježi i sjever Crne Gore.

''Kada je naš turizam u ljetnjim mjesecima u pitanju imamo još jako puno prostora za napredovanje na sjeveru Crne Gore ali uprkos tome i taj dio naše države je ove godine zabilježio jako dobar promet. I Žabljak i Kolašin kao dvije turističke opštine bilježe izuzetno veliki promet i za avgust a i za naredni period kada se očekuje izuzetno dobra popunjenost hotela. Takođe dobru posjetu bilježe i nacionalni parkovi a istakla bih NP Durmitor koji bilježi veću posjećenost za preko 50 odsto i NP Biogradska gora gdje je posjećenost veća za preko 32 odsto u odnosu na isti period prošle godine'', kazala je Radak-Kukavičić.

Kako ističe, kada se govori o strukturi turista u špicu sezone najviše ih je bilo iz Srbije i Rusije ali da se ove godine bilježi rast broja pristiglih turista i iz ostatka Evrope.

''Činjenica je da je dominantan broj bio iz Srbije i Rusije, uopšte iz Regiona, ali ove godine u strukturi imamo povećanje gostiju kada je u pitanju tržište Francuske, Velike Britanije i Njemačke i jako dobru posjećenost kada je u pitanju tržište Poljske. Pred nama je pod sezona i prema ugovorenim aranžmanima za septembar, oktobar i prvu polovinu novembra za očekivati je da imamo jednu jako uspješnu podsezonu. Takođe veliki broj manifestacija imali smo u prvoj polovini godine, a tako će biti nastavljeno i u narednim mjesecima. Sve u svemu imajući u vidu novu ponudu kvalitetnije sadržaje sigurna sam da ćemo na kraju ove godine imati rekordnu turističku sezonu'', zaključila je Radak-Kukavičić.

 

Portal Analitika