Društvo

Ozon: Nadležni da saopšte kakav je kvalitet vazduha

Ekološki pokret OZON pozvao je nadležne institucije da saopšte rezultate istraživanja o kvalitetu vazduha u Podgorici i ostalim crnogorskim opštinama, jer im, kako navode, građani javljaju da je u Glavnom gradu vazduh zagađen.
Ozon: Nadležni da saopšte kakav je kvalitet vazduha
Portal AnalitikaIzvor

Izvršni direktor OZON-a, Aleksanadar Perović, kazao je da je redovno i pravovremeno informisanje javnosti o kvalitetu vazduha pravo garantovano Ustavom, zakonima i međunarodnim konvencijama poput Arhuske, koja garantuje i pravo na učešće u procesu donošenja odluka i pravnu zaštitu u slučaju povrede tih prava. 

“Jasno je da postoji problem u komunikaciji nadležnih institucija i građana i da stalno pravdanje tehničkim problemima opreme za monitoring ili zvaničnih internet prezentacija, nije ništa do potvrda neefikasnosti u radu”, kazao je Perović agenciji MINA.

Očigledno je, kako smatra, da su za to najmanje krivi zaposleni, među kojima ima izuzetnih profesionalaca.

Perović je ocijenio da je glavna krivica za to što su institucije sistema postale žrtve partijskih razračunavanja i taoci pojedinačnih ambicija zbog čega trpi cjelokupno društvo.

“Umjesto da se Agencija za zaštitu životne sredine, koja mora biti institucija nadležna za monitoring svih segmenata životne sredine i informisanje građana, masksimalno podrži i da joj se omoguće svi potrebni uslovi da izgradi ljudske i tehničke kapacitete, mi imamo trenutno situaciju da se zbog podjele nadležnosti i hijerarhije odlučivanja, javljaju i administrativne i razne druge komplikacije", kazao je Perović.

To, smatra on, dovodi do lošeg informisanja građana, kojima se retroaktivno daju poluinformacije i nerazumljiva tumačenja.

On je rekao da je kvalitet vazduha u Podgorici u srijedu izazvao reakciju velikog broja građana koji su se obraćali OZON-u sa pitanjem da li je moguće da nadležne institucije ne reaguju i makar upozore na opasnost po ljudsko zdravlje, naročito onih osjetljivih kategorija poput hroničnih bolesnika, djece, starih.

“To je najbolji dokaz da građani sve više shvataju koliko je bitna zdrava životna sredina, ali i koliko nadležne institucije nijesu otvorene prema njima, jer bi bilo logično da se upravo njihovi stručnjaci proaktivnim odnosom prema javnosti postave kao ljudi od povjerenja, jer imaju pritup pouzdanim informacijama”, kazao je Perović.

On je naglasio da je o kvalitetu vazduha potrebno svakodnevno informisati javnost, poput vremenske prognoze, jer uvijek ima razloga za to.

Nekad su, kako navodi, to požari, nekad grejna sezona, polen, saobraćaj, industrija.

Kako naglašava Perović, da bi se to sprovelo u djelo potrebna je nezavisna Agencija za zaštitu životne sredine, kvalitetna oprema i stručan kadar, kao i medijski prostor kao najbolji komunikacioni kanal sa građanima.

“Svakako sve ovo se moralo naći ne samo u Državnom planu i strategiji o kvalitetu vazduha, već i u lokalnim planovima onih opština koje definitivno imaju problem sa aerozagađenjem, kakvi su Pljevlja, Podgorica, Nikšić, Bar, ali opravdano sumnjamo i veći broj opština koje nemaju redovan monitoring kvaliteta vazduha", zaključio je Perović.

Portal Analitika