Društvo

Damjanović kod Vujanovića: Inicijativa za osnivanje međunarodnog instituta

Ministarka nauke dr Sanja Damjanović susrela se danas sa predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanović i upoznala ga sa narednim koracima i planovima u daljoj realizaciji Inicijative za osnivanje međunarodnog naučnog instituta na prostoru Jugoistočne Evrope.
Damjanović kod Vujanovića: Inicijativa za osnivanje međunarodnog instituta
Portal AnalitikaIzvor

Predsjednik Vujanović je prilikom susreta iskazao punu podršku projektu i uvjerenje da će Inicijativa dobiti neophodnu kooperaciju zemalja regiona budući da je u pitanju naučni mirovni projekat.

Tokom razgovora je ocijenjeno da je osnivanje međunarodnog instituta od velikog ekonomskog, socijalnog i kulturnog značaja za zemlje regiona, te izvanredna prilika da zajedničkim snagama ojačaju naučne i privredne kapacitete matičnih zemlja, a što će povećati konkuretnost pri apliciranju za EU grantove. 

Ministarka je predsjedniku Vujanović izložila prioritete u narednom periodu kao što su priprema ministarske konferencije u CERN-u, tokom koje je planirano potpisivanje Deklaracije o namjeri kako bi Inicijativa postala regionalni projekat, kao i organizacija naučnog Foruma zemalja Jugoistočne Evrope u saradnji sa institutom UNESCO-a, Agencije za atomsku energiju IAEA i Vlade Italije, u Trstu “Abdus Salam ICTP”. 

Portal Analitika