Kultura

Transformersi iz Portugala na festivalu "Oda životu - Ode to Life"

Festival "Oda životu - Ode to Life" održaće se od 16. do 23. septembra 2017. godine, u našem glavnom gradu - Podgorici, saopštili su organizatori.
Transformersi iz Portugala na festivalu "Oda životu - Ode to Life"
Portal AnalitikaIzvor

Festival će okupiti 20 umjetnika iz 13 država svijeta (Italija, Španija, Velika Britanija, Holandija, Portugalija, Kolumbija, Argentina, Meksiko, Egipat, Etiopija, Srbija, Hrvatska i Bosna i Hercegovina ) i isto toliko crnogorskih umjetnika, koji će se predstaviti likovnim radovima, poezijom, performansima, teatrom,koncertima, kao i kreativnim radionicama.

Likovna izložba festivala će biti otvorena u Dvorcu Petrovića na Kruševcu, na gornjem spratu kojije dio Fondacije Petrović Njegoš. Otvaranje je  17. septembra u 20h.

Poslije svečanog otvaranja glavne izložbe festivala uslijediće izložba argentinskog umjetnika crnogorskog porijekla Juan Vladimira Martinovicha u galeriji ''Klub'' Centra savremene umjetnosti Crne Gore, koju će otvoriti Ana Vukadinović, generalna direktorka za ekonomsku i kulturnu diplomatiju u Ministarstvu vanjskih poslova Crne Gore.

Jedan od bitnih segmenata festivala je posvećen i mladima / najmlađima u okviru izložbe dječijih crteža WAG Children Project-a, na kojoj će se crteži naših osnovaca - OŠ «Radojica Perović» iz Podgorice i OŠ «Luka Simonović» iz Nikšića, naći zajedno sa radovima djece iz Azerbejdžana, Holandije, Meksika, Novog Zelanda i dr.

Takođe možemo najaviti nastup trupe Transformers iz Portugala će imati svoje umjetničko-sociološke radionice u srednjim školama Podgorice – Gimnaziji i Geodetsko građevinskoj školi «Marko Radević».

Za organizovanje festivala možemo prije svega zahvaliti na podršci i razumijevanju  Ministarstvu kulture, Ministarstvu prosvjete, Sekreterijatu za kulturu i sport Glavnog grada Podgorice, Turističkoj organizaciji Podgoricete finansijskoj podršci dobijenoj na konkursu Ministarstva održivog razvoja i turizma. 

Portal Analitika