Društvo

Počinju radovi na Duklji vrijedni 35.000 eura

Glavni grad je obezbijedio 35.000 eura za dalju turističku valorizaciju arehološkog nalazišta Duklja, preko IPA projekta prekogranične saradnje, a radovi počinju sjutra, 1. septembra 2017. i trajaće 24 mjeseca.
Počinju radovi na Duklji vrijedni 35.000 eura
Portal AnalitikaIzvor

Turistička valorizacija podrazumijeva uređenje lokaliteta u funkciji turističkih i edukativnih posjeta uz očuvanje ambijentalne cjeline i dopunu turističkih sadržaja kao što su: info pult, info table, info materijali, pješčana staza – 1200 m, klupe, česma, korpe za otpatke, ograda oko lokaliteta, putokazi.

Samim radovima je prethodilo obezbjeđenje neophodne dokumentacije, na čemu se radilo još od početka avgusta.

Turistička organizacija Podgorice je dobila projekat koji se finansira iz IPA fondova EU Interreg programa HR – BiH – CG, čiji se jedan radni paket projekta odnosi na turističku valorizaciju arheološkog nalazišta Duklja.

Podsjećamo da su gradske službe u prethodnom periodu uspješno realizovale niz aktivnosti na fizičkom i tehničkom uređenju lokaliteta. U saradnji sa Gradskim zelenilom pokošen je i očišćen veliki dio lokaliteta, a posebna pažnja je posvećena prostoru na kojem se realizuje projekat.

U saradnji sa Agencijom za stanovanje i JP Čistoća, a na inicijativu JU Muzeji i galerije Podgorice postavljena je ograda na mjestu gdje se nekada nalazila divlja deponija, kako bi se spriječilo nekonrolisano odlaganje i gomilanje raznog odpada, a u saradnji sa d.o.o Putevi postavljanjem zaštitne ograde na mostu obezbijeđen je i bezbjedan prilaz Duklji.

Osim arheološkog istraživanja Duklje, koje u okviru redovnih aktivnosti svakodnevno sprovede JU Muzeji i galerije i terenske škole arheologije  koja je počela sa radom ove godine, Glavni grad i Fondacija „Balkan Heritage Foundacion” iz Bugarske potpisali su Memorandum o razumijevanju u trajanju od pet godina s ciljem zaštite, očuvanja i promocije kulturne i istorijske baštine Duklje.

Portal Analitika