Politika

Janjić: Mandić koristi svoje šanse

Predsjednik Foruma za etničke odnose iz Beograda Dušan Janjić ocjenjuje da bi Crna Gora, kao građanska i multietnička država, teško mogla da prihvati koncept konstitutivnih naroda.
Janjić: Mandić koristi svoje šanse
Portal AnalitikaIzvor

- Očigledno je da je Mandić shvatio političke konsekvence i da se priprema za djelovanje kao vođa srpske zajednice. Po sadašnjem ustavnom konceptu građanske države nema osnova za konstitutivni narod, a koliko znam u Crnoj Gori nikad u istoriji nije bilo konstitutivnih naroda. Tako da treba ovaj zahtjev Mandića shvatiti kao politički zahjtev. To bi donekle ličilo na položaj Albanaca u Makedoniji - navodi Janjić.

On kaže da strategija Srbije prema srpskoj manjini u regionu nije dovoljno jasna kada je u pitanju Crna Gora, te da to Mandiću „ostavlja očiglednu mogućnost da manipuliše sa tim zahtjevom“.

- Politika sadašnje vladajuće koalicije u Srbiji je takođe etno-nacionalistička, tako da Mandić pokušava da iskoristi ovu priliku za dvije stvari - da promovi- še status konstitutivnog naroda i sebe kao lidera Srba, ali i da odbrani tezu koju zastupaju političari u Srbiji koje podržava Rusija, poput Dačića i Nikolića, da su Srbi u regionu ugroženi - rekao je Janjić.

Crna Gora, kako kaže, treba da vodi unutrašnji dijalog o tome, ali i da traži zvanično pojašnjenje šta je tu uloga Mandića kao lidera, a šta je podrška iz Beograda.   

Pobjeda

Portal Analitika