Društvo

Podgorica domaćin preko 250 gradonačelnika glavnih gradova

Pripreme za Drugi Forum gradonačelnika glavnih gradova država Centralne i Istočne Evrope i NR Kine, koji će biti održan 14-15. septembra u Podgorici privode se kraju, a o značaju događaja govori i činjenica da je, iako je prvobitno bilo najavljeno 150 učesnika, zbog velikog interesovanja taj broj povećan na 250.
Podgorica domaćin preko 250  gradonačelnika glavnih gradova
Portal AnalitikaIzvor

Ovaj forum se održava u okviru inicijative o saradnji između NR Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope i predstavlja jedan od najvećih međunarodnih događaja koji će biti održan u Crnoj Gori od obnove nezavisnosti, na kome će učestvovati gradonačenlici i predstavnici glavnih gradova Kine, Češke, Slovačke, Mađarske, Poljske, Litvanije, Estonije, Letonije, Bugarske, Rumunije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije i Albanije, kao i predstavnici privrednih komora i biznis alijansi, diplomatskog kora i medija. Na čelu organizacionog tima je gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović.

Na forumu će biti potpisano preko deset sporazuma o saradnji i to u oblasti obrazovanja, privrede, zaštite životne sredine, turizma, a učesnici će usvojiti zajedničku Deklaraciju.

Kao posebno važna ističu se dva privredna događaja i to Forum privrednih komora glavnih gradova koji će biti održan u formi okruglog stola, kao i Biznis forum 16+1 koji će biti održan u formi panela. Zbog navedenog, Forum predstavlja otvorena vrata za crnogorske privrednike da se povežu i definišu saradnju sa privrednicima Kine. To je i jedinstvena prilika za promociju investicionih potencijala svih zemalja učesnica u oblasti industrijske proizvodnje, prerade, energetike, saobraćajne infrastrukture, turizma i poljoprivrede.

Ovo je prvi događaj koji će Crna Gora organizovati u pet godina trajanja inicijative o saradnje između NR Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope.

 

Portal Analitika