Kultura

FIAT od 8. septembra: Predstave iz devet zemalja i četiri crnogorske produkcije

Ovogodišnji Festival internacionalnog alternativnog teatra - FIAT 2017 biće od 8. do 17. septembra održan na više lokacija u Podgorici, te „prošetati“ i kroz druge gradove Crne Gore, a publika će i ovog puta biti u prilici da prati takmičarsku selekciju predstava, predstavljanja umjetnika i umjetničkih grupa, likovni, filmski, književni i muzički program. Ulaz na sve programe biće i ovog puta besplatan.
FIAT od 8. septembra: Predstave iz devet zemalja i četiri crnogorske produkcije
Portal AnalitikaIzvor

Kako je rečeno Portalu Analitika iz organizacije jednog od najprepoznatljivijih kulturnih manifestacija u Crnoj Gori, a i šire, u programu Fokus će kroz tri predstave biti predstavljen francuski ulični teatar, po izboru selektorke Florijan Gaber, a u saradnji sa Fondacijom Petrović Njegoš i Francuskim kulturnim centrom. Takođe, biće izvedene četiri predstave slovenačkog plesnog teatra po izboru selektora Nika Goršiča, a u saradnji sa Ambasadom Slovenije. Sve produkcija u fokusu imaju zemlje iz kojih dolaze te, prema izboru selektora, najbolje prezentuju alternativnu scenu i izraz zemalja. 

- Pored Fokusa, ovogodišnji FIAT obilovaće internacionalnim gostovanjima iz Rusije, Brazila, Italije, Austrije, Letonije, te zemalja regiona - Hrvatske i Srbije. Fiatovska publika imaće priliku da pogleda i predstave u vantakmičarskoj selekciji nastale u koprodukciji FIAT-a - „Tri sestre“ u režiji Ane Vukotić i Slobodana Milatovića, „Danzen“ Damjana Pejanovića, gostovanja domaćih predstava sa akcentom na teatar za mlade kroz predstave „Kapital djeca“ Petra Pejakovića i Dušana Murića i „O ćutanju i drugim imitacijama sreće“ danilovgradske Gimnazije „Petar I Petrović Njegoš“ – ističe se u najavi festivala.

Program će i ove godine biti priređivan odvijati na poznatim lokacijama u Podgorici: Kuslevova kuća, KIC „Budo Tomović“, Crnogorsko narodno pozorište, zatim prostor parka na Kruševcu i Perjanički dom. Predstave uličnog teatra moći će da pogleda i publika u Kotoru, u saradnji sa Kulturnim centrom „Nikola Đurković“, a organizatori ističu da spremaju iznenađenja i u još nekim gradovima.

- I ove godine FIAT se realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Glavnog grada Podgorice, i uz pomoć drugih sponzora i prijatelja festivala. Ipak, iz festivala se i dalje nadaju boljim danima za nezavisnu umjetničku scenu u Crnoj Gori, čekajući realizaciju inicijative dodjele jedinstvenog prostora koji bi bio svojevrsna baza kompletnoj nezavisnoj kreativnoj sceni u kojoj bi stvaraoci dobili adekvatne uslove za rad, razvoj i građenje konteksta neophodnog za razvoj ukupne crnogorske kulture. Kvalitet i kredibilitet FIAT-a potvrđen je i kroz članstvo festivala u mreži Europe for Festivals, Festivals for Europe - EFFE i dobijanjem oznake kvaliteta koju mogu nositi samo festivali sa posebnom umjetničkom vrijednošću i doprinosom raznovrsnoj evropskojkulturnoj sceni. Ova oznaku FIAT je dobio kroz strog i zahtjevan aplikacioni proces, a ona je garancija izvanrednosti i vidljivosti festivala na međunarodnoj umjetničkoj sceni – zaključuju iz direkcije festivala na čijem je čelu rediteljka Ana Vukotić.

Portal Analitika