Kultura

Ljumović: Naučno-istraživački projekti ključni doprinosi živom muzičkom nasljeđu CG

Muzičko nasljeđe predstavlja važan dio identiteta svake zajednice. Ono je ujedno i njeno osobeno iskustvo koje živi u savremenosti na različite načine, kazao je ministar kulture Janko Ljumović otvarajući Međunarodnu naučnu konferenciju „Muzičko nasljeđe Crne Gore“ koju organizuju Muzička akademija UCG i to ministarstvo.
Ljumović:  Naučno-istraživački projekti ključni doprinosi živom muzičkom nasljeđu CG
Portal AnalitikaIzvor

- Jedan od ključnih doprinosa živom muzičkom nasljeđu Crne Gore predstavljaju naučno-istraživački projekti koji kroz govor etnomuzikologa, teoretičara muzike i stvaralaca u polju muzičke umjetnosti donose crnogorskoj kulturnoj istoriji, studijama kulture, istoriji i teoriji umjetnosti Crne Gore nova tumačenja i poglede. Komunikacija muzikom svakako ima i svoje trendovske uslovnosti ili pak možemo govoriti o produkcijskim ograničenjima, ali ne smijemo zanemariti ulogu i značaj autentičnih i ekskluzivnih muzičkih vrijednosti koje determinišu politike identiteta, nacionalnog ili multikulturnog - dodao je Ljumović.

Dekan Muzičke akademije Bojan Martinović smatra ovaj skup značajnim prije svega po broju učesnika, te se nada kako će imati „izvanredno veliki odjek i trajno dejstvo, prije svega u naučno-nastavnim institucijama, u nauci uopšte pa i u studentskoj populaciji“.

- Ovo je u današnjim prilikama najprimjereniji i najproduktivniji podstrek istraživanjima naše muzičke baštine. Vjerujemo da će rezultati ove konferencije dati značajan prilog i biti jak podsticaj za dalja umjetnička i naučna istraživanja o crnogorskom muzičkom nasljeđu – dodao je Martinović.

3008ma1

Uvodno predavanje „Pojave nematerijalne kulturne baštine u muzičkoj tradiciji Crne Gore“ održala je samostalna savjetnica za muzičku djelatnost i muzičko-scensko stvaralaštvo u Ministarstvu kulture Dobrila Popović.

- Ovom međunarodnom konferenecijom započinju projektne aktivnosti Programa „Kreativna Crna Gora: Identitet, imidž, promocija 2017-2020“. Istovremeno, Muzička akademija na Cetinju započinje aktivnosti na polju podsticanja nučnih i umjetničkih istraživanja. Fokusirana na istraživanja muzičke tradicije Crne Gore, zaštitu nematerijalnog nasljeđa i na nematerijalno nasljeđe kao potencijalni razvojni resurs, konferencija „Muzičko nasljeđe Crne Gore“ još dublje elaborira teme o refeleksiji identiteta kroz muzičko nasljeđe, aplikativnoj muzikologiji ali i novim istraživanjima crnogorske muzičke tradicije. U radu trodnevne konferencije učestvuje 17 izlagača iz zemlje i inostranstva, među kojima i neka od najznačajnijih imena iz oblasti etnomuzikologije, koji će dati doprinos novim perspektivama u sagledavanju i očuvanju crnogorske muzičke baštine – podsjećaju iz Ministarstva kulture.

Portal Analitika