Politika

Rakočević: Neznanje i nevaspitanje ne smiju nadjačati političku kulturu

Poslanik DPS-a Nikola Rakočević uputio je reagovanje koje objavljujemo u cjelini.
Rakočević: Neznanje i nevaspitanje ne smiju nadjačati političku kulturu
Portal AnalitikaIzvor

„Na moj iskreni poziv savremenim političkim akterima, da se promoviše i uspostavlja nova politička kultura umjesto bujajućeg primitivizma i nevaspitanja – prepoznale su se zajapurene 'demokrate' koje uzvraćaju uvredama i diskvalifikacijama na ličnoj osnovi i time potvrđuju da je moj stav o kavgadžijskom vokabularu dijela opozicije sasvim ispravan. Umjesto da polemišemo o realnim problemima koji postoje i da pokušamo da učinimo životni boljitak za građane, što je isključiva uloga političara, Demagozi Crne Gore, pišu trivijalna i vulgarna saopštenja za javnost. Nesretan sam zbog toga, ali sretan što su glavnu zamjerku meni "našli" u mojem korištenju tuđeg znanja i mudrosti najboljih umova, svima dostupne intelektualne svjetske baštine. Kamo lijepe sreće da i moji nervozni oponenti više čitaju mudre i moralne autore i koriste njihovu pamet, jer svoje nemaju  - ne bi izabrali politiku bez skrupula jer iako se mnogo razlikujemo ne moramo se gledati preko nišana. Zato ću i nakon i uprkos ovom najnovijem izlivu loše volje i poganog jezika – ponoviti dobronamjerni apel svim političkim jurišnicima, naročito junošama pod maskama, da govore argumentima umjesto uvredama, da zapravilo mudrost izaberu!( parafrazirah Njegoša, da ne zamjere).

Na kraju, uz istrajnost da promovišem kulturni dijalog i uvažavanje različitosti, obavještavam Demagoge Crne Gore da i u lovu na citate pokazuju zavidno neznanje.

U svom autorskom tekstu, parafrazirao sam britanskog političara s kraja 19. vijeka Džona Morlija, a ne citirao bez navoda Rusoa, kako neznavene i površne "demokrate" podmeću. Svaka im je istina takva.

Uostalom, važnije je, držim, upamtiti misao tako aktuelnu o (ne)moralu i politici, i jošvažnije je primjenjivati je u vlastitoj praksi – sa čim 'demokrate' imaju suštinski problem, a ne sa mnom – oni su u konfliktu sa moralom i tu pomoći nema, niti ispravke citata pomažu“, navodi se u reagovanju koje je potpisao Nikola Rakočević, poslanik Demokratske partije socijalista u Skupštini Crne Gore.

 

Portal Analitika