Društvo

Sastanak Tima za upravljanje u vanrednim situacijama: Svi u pripravnosti

Na sastanku Tima za upravljanje u vanrednim situacijama Opštine Bar održanom jutros u 8 časova, na inicijativu predsjednika Opštine, prisustvovali su svi relevantni članovi Tima vezano za požarnu situaciju na terenu.
Sastanak Tima za upravljanje u vanrednim situacijama: Svi u pripravnosti
Portal AnalitikaIzvor

Operativni članovi Tima upoznali su prisutne sa stanjem na terenu. Konstatovano je da je požar u Šušnju trenutno pod kontrolom i da je novi akcenat na gašenju požara u Čanju. Situacija je dodatno opterećena i činjenicom da su još uvijek aktivni požari u Crmnici i Krajini.

Tokom noći sve nadležne službe bile su na terenu: Služba zaštite, Vodovod, Komunlane djelatnosti, Komunalna policija, Vatrogasna jedinica Luke Bar, ekipe Uprave policija, privatni preduzetnici- vlasnici cistjerni sa područja MZ Šušanj i zajedno sa lokalnim stanovništvom i predstavnicima MZ Šušanj učinili su da se izbegne katastrofa. Nadljudskim naporima vatra je gašena čitavu noć i situacija je stavljena pod kontrolu. Linija požara protezala se od naselja Paovići pa sve do naselja Carevići, iznad Zubaca. Nema zapaljenih objekata, zahvaćen je maslinjak u naselju Plagare – gornji Šušanj, kao i hrastova šuma iznad Perajkovića i Carevića.

U akciju gašenja požara bilo je uključeno 5 vatrogasnih vozila i svi vatrogasci Službe zaštite Bar, jedno vozilo Vojske CG, 2 vozila i 2 vatrogasca iz Petrovcam 2 vozila i 4 vatrogasca iz Podgorice, po 2 cistjerne Vodovoda i Komunalnog i cistjerne privatnih preduzetnika i jedno vozilo Luke Bar.

U akciju gašenja pošara od jutros su se uključila dva aviona MUP-a – Direktorata za vanredne situacije, a kroz sistem zaštite i spašavanja angažovane su Službe zaštite iz Nikšića, Pljevalja, Berana, Bijelog Polja, Podgorice i drugih opština koje trenutno nemaju ozbiljnijih požara na svojoj teritoriji. Osim toga, angažovana je dodatno i Vojska Crne Gore.

Na sastanku Tima je konstatovano i zaključeno sljedeće:

Situacija vezano za požar u Šušnju se drži pod kontrolom i raspoložive snage se i dalje drže na liniji vatre. Intenzitet aktivnosti se usmjerava na novi požar u Čanju, gdje je akcenat dat na bezbjednost turista i lokalnog stanovništva.

U toku noći uloženi su maksimalni napori i angažovani svi raspoloživi ljudski i materijalni resursi. Sačuvani su ljudski životi i nema šteta na objektima. Vatra je zahvatila maslinjak i hrastovu šumu.

Situacija se konstantno prati, pomoć stiže iz drugih opština Crne Gore, avioni MUP-a dejstvuju od jutra i nastaviće shodno situaciji.

Svi nadležni opštinski subjekti su i dalje u pripravnosti i angažuju se shodno sopstvenim kapacitetima.

Direktorat za vanredne situacije – PJ Bar i OKC 112 Bar prate situaciju, prikupljaju informacije sa terena i učestvuju u koordinaciji sa Službom zaštite Bar, kako bi aktivnost gašenja aktivnih požara bila što efikasnija.

 

 

 

Portal Analitika