Politika

Andrija Jovićević DF-ov kandidat za predsjednika

Nekadašnji ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Andrija Jovićević najvjerovatnije će biti kandidat Demokratskog fronta za predsjednika Crne Gore, saznaju Dnevne novine iz izvora ovog političkog saveza.
Andrija Jovićević DF-ov kandidat za predsjednika
Portal AnalitikaIzvor

Kandidatura svakako još nije definitivna, i konačan odgovor će se znati nakon lokalnih izbora na jesen, ali ono o čemu se do skoro govorilo nezvanično sada je definisano na razgovorima lidera Demokratskog fronta i Jovićevića koji su održani prije dva dana i na kojim je, kako saznaju Dnevne novine, bivši ministar crnogorske vlade dao načelnu saglasnost da bude kandidat za predsjednika.

Izbori za predsjednika Crne Gore biće održani na proljeće naredne godine, a Demokratski front je proteklih mjeseci pokušavao da ubijedi ostatak opozicije da podrže njegovog kandidata. Od prije dva dana, međutim, jasno je da Socijaldemokratska partija Ranka Krivokapića i Demokrate Alekse Bečića, neće podržati kandidata DF-a.

Očigledno je da je opoziciona grupacija Demokratski front odlučila da stavi tačku na nagađanja ko može biti predsjednički kandidat, i nakon odbijanja dijela opozicije građanima ponudi nekog za koga računaju da bi bio prihvatljiv za čitavu opoziciju i za dio glasačkog tijela koje je, do sada, bilo neopredijeljeno. U ovom slučaju, Jovićević je bio izbor lidera DF-a, čovjek koji se sada bavi biznisom u Srbiji i koji je bio smijenjen kao ministar u Vladi Mila Đukanovića, nakon afere Moldavka S.Č. iz 2004. godine.

Prije afere S.Č. Jovićević je uzburkao crnogorsku opozicionu javnost kada je govoreći o pripadnicima Sedmog bataljona u Skupštini kazao da svi tragovi vode do SNP-a. Na primjedbu da bi trebalo da prati kriminalce, a ne SNP, Jovićević je imao odgovor.

“To smo i radili. Pratili smo kriminalce i tragovi su nas doveli do vas”, kazao je Jovićević obraćajući se poslaničkom klubu SNP-a, čiji je tada šef bio Predrag Bulatović, sada potpredsjednik DNP i visoki funkcioner Demokratskog fronta.

Tu nije kraj priči o Sedmom bataljonu i Jovićeviću.

Crnogorska tajna policija budno je pratila svaki korak Sedmog bataljona 2001. godine, jer je tadašnja SDB Crne Gore sumnjala da su Slobodan Milošević i njegovi generali planirali ubistvo Mila Đukanovića. Prema nekim informacijama, jedan atentat na Đukanovića već je bio spriječen, ali trebalo je zaustaviti i sljedeće.

To će sa gotovo dvije godine zakašnjenja saopštiti i, tada, novizabrani ministar crnogorske policije Andrija Jovićević.

“Život predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića bio je ugrožen od određenih struktura vojnog karaktera iz Beograda. Za to postoje dokazi i činjenice”, eksplicitan je Jovićević na konferenciji za novinare održanoj 12. okrobra 2001. godine.

Na pitanje novinara o kojim je strukturama riječ, ko su potencijalni atentatori i da li su uhvaćeni, ministar Jovićević odgovara:

“Nije profesionalno i korektno da o tome detaljnije govorim na konferenciji za novinare”, precizirajući da nije pročitao izjavu svog prethodnika Vukašina Maraša, koji je javno izjavio da smatra velikim uspjehom to što je njegova služba “uspjela da otkrije zavjeru i spriječi atentat na Đukanovića”.

No, dodao je Jovićević, “kao službenik MUP-a prije postavljenja za ministra policije bio sam svjestan ugroženosti života predsjednika Republike”.

Sada će biti zanimljivo, ako se Jovićević i definitivno prihvati kandidature kako će izgledati njegovi predizborni skupovi i da li će ih obezbjeđivati redari Demokratskog fronta, među kojima je veliki broj upravo iz Sedmog bataljona, o kojem Jovićević nije imao baš najljepše mišljenje.

Da nam dugo vladaš predsjedniče!

Andrija Jovićević je kao ministar unutrašnjih poslova Crne Gore bio u prilici da u Policijskoj akademiji u Danilovgradu raportira i tadašnjem predsjedniku Republike Milu Đukanoviću. Iskoristio je priliku da malo “iskoči” iz protokola.

“I da nam još dugo, dugo vladaš predsjedniče”, rekao je tada na kraju raporta Andrija Jovićević Milu Đukanoviću.

 

Dnevne novine

Portal Analitika