Abiznis

Neprofitni uštedjeli rekordnih 48 miliona

Štednja NVO i drugih neprofitnih organizacija po posljednjim zvaničnim podacima Centralne banke u julu ove godine zabilježila je rekord u posljednjih deset godina od blizu 48 miliona eura. U odnosu na jun ove godine, oni su depozite povećali za čak sedam miliona eura.
Neprofitni uštedjeli rekordnih 48 miliona
Portal AnalitikaIzvor

U neprofitne organizacije ubrajaju se NVO i fondacije. Prema podacima iz prošle godine, u Crnoj Gori je bilo 3.677 NVO i 131 fondacija.

Rast

U januaru ove godine ove organizacije su u bankama imale 42,5 miliona eura, u februaru 41,6, martu 40,7, aprilu 42,9, maju 43,2 i junu 41,7 miliona eura.

Depoziti ovih organizacija, kako se vidi iz dokumenata Centralne banke, iz godine u godinu samo rastu. U 2016. nijesu padali ispod 38 miliona, godinu ranije ispod 31, 2014. ispod 25, 2013. ispod 24 miliona, godinu ranije 22, u 2011, 2010. i 2009, 2008. 21 milion eura.

U 2007. su se kretali od 12 do 21, a u 2006. od osam do 11,7 miliona eura. NVO štednja u julu ove godine bila je preko 18 miliona ve- ća od opština, a 32 miliona nego državnih fondova, 36 milions više od regulatornih agencija.

NVO I druge neprofitne organizacije istovremeno su u julu ove godine bile kreditno zadužene 5,2 miliona eura a, recimo opštine, skoro deset puta više blizu 49 miliona a centralna Vlada 113,6 miliona.

Pobjeda je i prije par mjeseci pisala o visokim depozitima NVO ali ni tada nijesmo dobili odgovor na pitanje ko je uspio i koliko da uštedi, za koje projekte su namijenjeni milionski iznosi i dali je bolje uložiti nego držati novac „zarobljen“ u bankama.

Iz Centralne banke Pobjedi su tada kazali da ne mogu saopštiti kolika je pojedinačno štednja nevladinih i drugih neprofitnih organizacija jer ih u tome sprečava zakon.

-Po članu 84 Zakona o bankama, podaci o pojedinačnom stanju depozita smatraju bankarskom tajnom, te ih Centralna banka ne može objavljivati. Podaci koji predstavljaju bankarsku tajnu mogu se učiniti dostupnim jedino na osnovu izričite saglasnosti vlasnika podataka ili na zahtjev nadležnog državnog organa – rečeno je tada iz CBCG u odgovoru na pitanje koliko NVO ima štednju i koliki su najveći pojedinačni ulozi.

Povjerljivo

Poštujući princip povjerljivosti, pojasnili su iz CBCG, podaci se objavljuju na agregatnom nivou, uz detaljan prikaz svih pozicija bilansa stanja banaka i MFI, po sektorima i ročnosti.

– Tako struktura pozicije bilansa stanja po sektorima sadrži i prikaz za sektor Nevladine i druge neprofitne institucije na agregatnom nivou. Monetarna statistika, koja se mjesečno objavljuje na internet CBCG, sastavljena je u skladu sa metodologijom MMF-a i ECB-a za kompilaciju monetarne i finansijske statistike – potvrdili su iz CBCG.

Podsjetimo da NVO svake godine dobija novac iz budžeta države za konkretne projekte, odnosno dio sredstava od igara na sreću.

DRI je, podsjetimo, zadnji put u julu 2014. radila reviziju finansiranja nevladinih organizacija, kada je konstatovano da se zakon o NVO ne primjenjuje, da zaključci Vlade u ovom dijelu nijesu realizovani… ali se od tada do danas, ipak, mnogo toga promijenilo.

Najviše registrovanih nevladinih udruženja je u oblasti kulture, poljoprivrede, društvene brige o djeci i mladima, razvoj civilnog društva i volonterizma, socijalnoj i zdravstvenoj zaštiti, zaštiti životne sredine, promovisanja ljudskih i manjinskih prava, umjetnosti … Najviše ih je sa sjedištem u Podgorici.

(Pobjeda)

Portal Analitika