Društvo

Nikšićani: Nijesmo rasisti, izvinjavamo se Libijcima

Napad na libijske studente u Nikšću prošle sedmice uzdrmao je crnogorsku javnost koja je žestoko osudila čin četvorice Nikšićana optuženih da su na vjerskoj osnovi napali studente vazduhoplovstva u tom gradu. Mladi Nikšićani, u intervjuu za TVCG, kažu da žale zbog incidenta, kao i da su spremni da se izvine, ali ističu da sukob nije bio rasistički motivisan
Nikšićani: Nijesmo rasisti, izvinjavamo se Libijcima
Portal AnalitikaIzvor

“Mi nijesmo znali ko su momci, došlo je do konflikta. Svi smo bili malo pod alkoholom”, kazao je Ćirković.

Musić je kazao da nema govora da je do sukoba došlo zbog različite vjere.

“Mi njih stvarno nijesmo vrijeđali. Izašli smo i došlo je do nekog guranja i onda je tu sve počelo. Prije toga smo i igrali sa njima i zezali se”, kazao je Musić.

Zbog napada su sude stigle sa najviših adresa, preko čelnika opštine Nikšić koji su nedavno organizovali prijem za Libijce zbog nemilog događaja, pa sve do građana. Odmah su se oglasili i u Airways Aviation Akademiji, gdje Libijci pohađaju školu, tražeći od nadležnih daprocesuiraju učesnike, kako su naveli, rasistički motivisanog napada.

Nikšićani danas pred našim kamerama, iskreno i jasno, poručuju da da žale zbog incidenta i žele mladićima iz Libije da pruže ruku izvinjenja.

“Žao nam je i krivo što je došlo do ovog nemilog događaja. Ja mislim da su Nikšićani spremni uvijek za nove ljude i sve vjere. Mislim da je ovo prvi i posljednji put da je došlo do ovog nemilog događaja”, kazao je Ćirković.

Njegov drug Lazar Kekić kazao je da bi voljeli da se sretnu i rukuju s Libijcima.

“Da se vidi da nije tako kao što mediji pišu i objavljuju, da nijesmo mi huilgani i kriminalci”.

O incijativi Nikšićana upozanti su i predstavnici škole vazduhoplovstva koji su, u telefonskom razgovora sa TVCG, izrazili zadovoljstvo što su mladići iz Nikšića uputili javno izvinjenje. Narednih dana oglasiće se, kako su nam kazali, tim povodom.

Tekst i foto: rtcg.me

Portal Analitika