Svijet

Napetost raste nakon ispaljivanja nove rakete Sjeverne Koreje

Nakon što je Sjeverna Koreja jutros, bez najave, ispalila balističku raketu koja je, prije nego što je pala u Tihi okean, preletjela Japan, burne su reakcije javnosti - premijer Japana Šinzo Abe rekao je da to predstavlja "ozbiljnu prijetnju, bez presedana" i odmah telefonom razgovarao sa američkim predsjednikom Donaldom Trampom.
Napetost raste nakon ispaljivanja nove rakete Sjeverne Koreje
Portal AnalitikaIzvor

Na zahtjev SAD, Japana i Južne Koreje biće održana sjednica Savjeta bezbjednosti UN, dok je i Sjeverna Koreja podnijela isti zahtjev zbog južnokorejskih vojnih vježbi održanih uz samu granicu dvije zemlje.

Raketa je lansirana oko šest sati jutros po japanskom vremenu i preletjela preko sjevernog ostrva Hokaido, a zatim pala u more, oko 1.180 kilometara istočno od Kejp Erima, 14 minuta nakon lansiranja. Japanska raketna odbrana nije reagovala.

"Tu ne možemo ništa da uradimo. Možemo samo da se nadamo, da će ovo nekako prestati i da Sjeverna Koreja neće više lansirati ni jednu raketu", rekao je jedan ribar iz Japana.

Stanovnica Hokaida izjavila je da su zamoljeni da pođu u skloništa, a da su stanovnici razmišljali da će svi nestati u prvoj eksploziji.

Američki predsjednik Donald Tramp izjavio je danas, nakon telefonskog razgovora sa japanskim premijerom, da su "sve opcije na stolu".

"Japan i SAD su se složili da se u budućnosti mora pojačati pritisak na Sjevernu Koreju", izjavio je premijer Japana Šinzo Abe, a kao dio tog pritiska u združenoj vojnoj vježbi na teritoriji Južne Koreje, gađani su ciljevi uz samu granicu sa Sjevernom Korejom.

"Ako Sjeverna Koreja ugrozi južnokorejski narod sa svojim nuklearnim oružjem, naše vazdušne snage u snažnom udaru uništiće sjvernokorejske vođe", upozorio je Li Kuk No, pukovnik južnokorejske vojske.

Ovakvo ponašanje Pjongjanga naišlo je na snažnu osudu i Moskve i Pekinga, a u sadašnjoj situaciji Kina upozorava sve strane da prestanu sa provokacijama.

Posljednja sjevernokorejska raketa koja je preletjela Japan ispaljena je 2009. godine, kada je Pjongjang naveo da je u pitanju bilo lansiranje satelita.

Sada sve više zemalja u svijetu smatra da Pjongjang ne blefira i da je spreman da započne rat. Od svih analiza, daleko je najbenignija opcija južnokorejskih medija, koji prenose da je sjevernokorejski lider raketama obilježio rođenje svog trećeg djeteta.

Izvor: N1

Portal Analitika