Društvo

Počela BIO-ICT Ljetnja škola na Institutu za biologiju mora

Na Institutu za biologiju mora u Kotoru počela je 2. BIO-ICT Ljetnja škola za studente Univerziteta Crne Gore koja će trajati do 2. septembra 2017.
Počela BIO-ICT Ljetnja škola na Institutu za biologiju mora
Portal AnalitikaIzvor

BIO-ICT Centar izvrsnosti organizuje ljetnju školu kako bi studentima približili BIO-ICT najnovije trendove u oblasti informacionih tehnologija, primjeni IT tehnologija u svakodnevnom životu i IoT savremenim kretanjima.

Studenti Elektrotehničkog fakulteta, Biotehničkog fakulteta, Prirodno-matematičkog fakulteta, Medicinskog fakulteta i Fakulteta političkih nauka imaće priliku da kroz praktičan rad sa istraživačima nauče više o primjeni bioinformatike u oblasti ekologije i poljoprivrede. Glavni cilj BIO-ICT Ljetnje škole je multidisciplinaran timski rad studenata iz različitih oblasti i upoznavanje sa vrlo aktuelnim temama u oblasti bioinformatike, kao i sa ključnim aktivnostima BIO-ICT Centra.

Tokom pet dana programa ljetnje škole učesnici će biti u prilici da se upoznaju  sa radom Instituta za biologiju mora i osnovama biologije mora, da posjete Cogimari uzgajališta školjki i riba kako bi se upoznali sa integralnom marikulturom. Osim metodologije laboratorijskog rada gdje će se upoznati i sa radom biosenzora na školjkama, studenti će učestvovati u terenskom radu gdje će raditi na uzorkovanju morske vode istraživačkim čamcem. Istraživači BIO-ICT Centra predstaviće studentima BIO-ICT najveća dostignuća i trenutne aktivnosti, kao što su: upoznavanje sa radom pametne bove, IoT koncept i cloud computing, bežični komunikacioni sistemi pete generacije i moguće rješenja za antenske sisteme, analiza satelitskog monitoringa Chlorophylla a, kao i hemijske, biološke  i mikrobiološke analize i aktivnosti rada driftera i mjerenje morskih struja. Jedan dan Ljetnje škole posvećen je interaktivnoj radionici gdje će studenti kroz praktičan rad sa BIO-ICT istraživačima učestvovati u  eksperimentima, a zatim predstaviti rezultate svog rada. Studenti Ljetnje škole biće i prvi polaznici MOOC-a (masivnog on-line otvorenog kursa), pripremljenog u okviru BIO-ICT Centra izvrsnosti, koji je ujedno i prvi kurs ovog tipa na Univerzitetu Crne Gore.

bio-ict-summer-school-2

BIO-ICT Centar izvrsnosti u bioinformatici na Univerzitetu Crne Gore vodi Elektrotehnički fakultet, a finansira ga Ministarstvo nauke Crne Gore kroz sredstva kredita Svjetske banke (INVO projekat) od juna 2014. godine. Partneri na projektu su: Institut za biologiju mora, Institut za javno zdravlje, Biotehnički fakultet, Centre for TeleInFrastrukture, Aalborg University, Denmark, St. Petersburg scientific research center for ecological safety, Russian academy of sciences, DOO Green House Jovović i COGIMAR D.O.O. Glavni pravci istraživanja u projektu su primjena najsavremenijih riješenja informacionih i komunikacionih tehnologija u oblasti poljoprivrede, biologije mora i zaštite životne sredine. Ovakva otvorena i modularna servisna platforma omogućava širenje naučno-istraživačkog i inovacionog rada i na druge oblasti od značaja za Crnu Goru kao što su zdravstvo, saobraćaj, energetika i transport. 

 

Portal Analitika