Društvo

Kavarić: Broj odgođenih MMR vakcina alarmantan

Direktor podgoričkog Doma zdravlja dr Nebojša Kavarić inicirao je juče pokretanje kampanje kako bi se uticalo na svijest roditelja, odnosno povećanje obuhvata vakcinisane djece MMR vakcinom, s obzirom na alarmantno nizak nivo vakcincije.
Kavarić: Broj odgođenih MMR vakcina alarmantan
Portal AnalitikaIzvor

Dr Kavarić, koji je i predsjednik Asocijacije za preventivnu pedijatriju i generalni sekretar udruženja domova zdravlja, javno je pozvao nevladina udruženja, političare i javne ličnosti da podrže vakcinaciju.

Statistika

Najnoviji podaci Instituta za javno zdravlje pokazuju da se nastavlja pad vakcinacije MMR vakcinom. Tako od 7.814 djece rođene 2015, njih gotovo 3.813 nije vakcinisano protiv morbila, zaušaka i rubele, što je za 13 odsto manje u odnosu na prošlu godinu.

Dr Kavarić kaže da u glavnom gradu MMR vakcinu nije primilo 2.680 djece uzrasta od godinu i po do tri godine. Prema njegovim riječima, roditelji ne odbijaju vakcinaciju nego je odgađaju.

- Broj odgođenih primanja MMR-a je već alarmantan i može se govoriti o mogućnosti nastanka epidemije tri oboljenja morbili, male boginje, zauške i rubeola – rekao je dr Kavarić. On je za Televiziju Vijesti saopštio da su posljedice epidemije ozbiljne, da vode do smrtnih slučajeva, invaliditeta i ozbiljnih komplikacija.

- Ko su ti roditelji, pričam kao roditelj koji je vakcinisao svoju djecu. Pitam roditelje nevakcinisane djece. Ko su ti roditelji, neka se pogledaju između sebe, čije će dijete dobiti komplikaciju i čije će dijete imati smrtni ishod nakon toga što nisu primili tu vakcinu... Ko će da ćuti, a ko će da priča kad se budemo gledali sa tim roditeljima, ko će biti kriv i koga ćete optužiti tada – poručio je Kavarić.

Načelnik odjeljenja za imunoprofilaksu i kontrolu putnika u međunarodnom saobraćaju u Institutu za javno zdravlje, dr Senad Begić, za naš list nedavno je rekao da su teorije zavjere i iskrivljena objašnjenja antivakcinalnih pokreta koji povezuju MMR sa uzrocima autizma dovele do zbunjenosti roditelja, koji sve više odgađaju vakcinaciju svoje djece vakcinom MMR. On je upozorio da, ukoliko se nastavi ovakav trend, skoro da se ne postavlja pitanje da li će epidemije biti – već kada će se ona desiti.

Opširnije u Pobjedi

Portal Analitika