Crna hronika

Nikić napustio pritvor i redovno se javlja policiji

Službeni prevodilac Demokratskog fronta Ananije Nino Nikić, kojeg crnogorski istražitelji terete da je bio dio grupe koja je u noći 16. oktobra pripremala krvoproliće nakon zatvaranja biračkih mjesta, napustio je ekstradicioni pritvor u Rusiji i obavezan je da se redovno javlja ruskim vlastima, potvrđeno je Pobjedi iz više diplomatskih i obavještajnih izvora.
Nikić napustio pritvor i redovno se javlja policiji
Portal AnalitikaIzvor

Nacionalni biro Interpola u Podgorici raspisao je sredinom februara potjernicu za Ananijem Nikićem zbog osnovane sumnje da je učestvovao u planiranju terorističkih napada. Nakon više nedjelja od raspisivanja potjernice, Nikić je lociran u Rusiji i uhapšen 2. aprila, nakon čega mu je određen ekstradicioni pritvor. Osim te informacije, nikakvih daljih saznanja crnogorske vlasti nijesu imale o sudbini Nikića, niti je bilo odgovora na zahtjev Podgorice o međunarodnoj pravnoj pomoći. Isti je slučaj i sa zahtjevima pravosudnih organa Crne Gore u slučaju Eduarda Šišmakova i Vladimira Popova koje tužila- što tereti da su organizatori kriminalne grupe koja je poku- šala teoristički napad u Crnoj Gori.

Istraga

Nikić je u fokus istrage dospio nakon što je bivši srpski obavještajac Slavko Nikić tvrdio da mu je nudio da bude jedan od ključnih organizatora grupe koja je trebalo da „izazove haos u Crnoj Gori“. Srpski penzionisani bezbjednjak je 21. januara otkrio da ga je Nikić posjetio sa izvjesnim Rusom i da su mu ponudili ulogu glavnog operativca u destabilizaciji Crne Gore, ali da je on taj prijedlog odbio.

Kada su crnogorski istražitelji prikupili dokaze o upletenosti Nikića, operativni podaci su pokazali da je on još 9. novembra napustio Crnu Goru i da mu je zaštita pružena u Rusiji. Istražni tim sa glavnim specijalnim tužiocem Milivojem Katnićem na čelu razdvojio je postupak protiv Nikića, od postupka u kojem je protiv četrnaest osoba podigao optužnicu zbog stvaranja kriminalne organizacije i pokušaja terorizma.

U šestomjesečnoj opsežnoj istrazi, Katnić se svakodnevno suočavao sa opstrukcijama, pa i uvredama i klevetama koje su dolazile sa adrese čelnika Demokratkog fronta. Uprkos svim opstrukcijama, Katnić je napisao optužni akt na 129 strana i podrobno objasnio ulogu svih okrivljenih za koje tvrdi da su bili dio grupe koja je pripremala više terorističkih napada.

Prema navodima Tužilaštvu, na čelu su bila dvojica Rusa, Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, bivši agenti ruske GRU, koji se terete da su osmislili kompletnu operaciju.

Opširnije u Pobjedi

Portal Analitika