Društvo

U Bijeloj trenutno boravi 90 djece

Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić sa saradnicima, posjetio je danas JU Dječji dom „Mladost“ iz Bijele.
U Bijeloj trenutno boravi 90 djece
Portal AnalitikaIzvor

JU Dječji dom "Mladost" u Bijeloj je ustanova socijalnog tipa koja se bavi zbrinjavanjem djece lišene roditeljskog staranja i djece čiji je razvoj ometen porodičnim prilikama i jedina je ovog tipa na teritoriji Crne Gore. Od osnivanja do danas kroz ovu Ustanovu je prošlo oko 2.000 djece. U Domu trenutno boravi oko 90 djece uzrasta od 3 godine do punoljetstva.

Od posebnog značaja za rad ove institucije i sistema socijalne i dječije zaštite je činjenica da je, upravo kroz Reformu sistema socijalne i dječije zaštite, izvršena deinstitucionalizacije djece od 0 – 3 godine, što u ovom procesu Crnu Goru čini liderom u regionu. 

Ovom prilikom ministar Purišić obišao je Dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju i Prelaznu stambenu zajednicu, koji predstavljaju dva nova servisa implementirana od 2016. godine i upoznao se sa planovima za naredni period, a to su: uvođenje Nacionalne dječije SOS telefonske linije, Prihvatilište za djecu žrtve nasilja u porodici i Projekat solarne elektrane.

Posebna pažnja menadžmenta, stručnih radnika i vaspitnog osoblja ove ustanove usmjerena je ka stvaranju boljih uslova za život i rad djece, ka njihovom osamostaljivanju, radnom osposobljavanju i što boljoj pripremi za izlazak iz institucije.

 

 
Portal Analitika