Politika

Rakočević: Crnoj Gori potrebna nova politička kultura

Crnoj Gori je potrebna nova politička kultura, patriotizam i rad u interesu reforme državnog aparata i integracije u Evropsku uniju, nakon istorijskog ulaska u NATO, ocijenio je poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Nikola Rakočević.
Rakočević: Crnoj Gori potrebna nova politička kultura
Portal AnalitikaIzvor

On je naveo da su se u Crnoj Gori svakodnevne proizvode populistička i pseudo-politička saopštenja za javnost iz "gotovo cijele opozicione političke scene".

"Takav sadržaj dosljedno zagađuje javnu scenu u Crnoj Gori, a nema za cilj da ponudi realna rješenja koja će unaprijediti crnogorsko društvo", naveo je Rakočević u autorskom tekstu.

On je kazao da opozicija i formalno odbija da učestvuje u konstruktivnom dijalogu povodom daljeg reformisanja institucija i ukupno životnog ambijenta u Crnoj Gori, – "odbijaju participaciju u radu Skupštine, što ocjenjuju neodgovornim sve relevantne inostrane i domaće adrese".

Rakočević je ocijenio da na veliku žalost građana, opozicija svoje političke i privatne interese arktikuliše medijski, finansirajući takav aktivizam novcem dobijenim upravo iz Parlamenta Crne Gore.

Prema njegovim riječima, čini se da na političku manjinu frustrirajuće djeluje njihov sukob sa cjelokupnom međunarodnom zajednicom.

"Od izvještaja Evropske komisije, preko nalaza OEBS-a, do nedavne jasne poruke potpredsjednika SAD Pensa, sve upućuje na nedvosmislenu podršku Vladi i Skupštini da nastave svoj rad na unapređenju pozicije Crne Gore na reformskom putu i da izbore iz oktobra 2016. priznaje cijeli svijet, sem predstavnici crnogorske opozicije", rekao je Rakočević.

On je kazao da vjeruje da je posebno opterećujuće za stranke opozicionog bloka na koji način sada da ipak priznaju izbore, za koje znaju da su bili u potpunosti fer i slobodni, a da se ne obrukaju pred cjelokupnom javnošću.

"Ipak, s obzirom da u Kotoru i Budvi tvrde vlast sa istih tih izbora, za izbjegavanje bruke je kasno", kazao je Rakočević.

On je ocijenio da je Crnoj Gori potrebna nova politička kultura.

"Primitivni kavgadžijski vokabular, koji je često instrument komunikacije opozicije sa političkom većinom, diskredituje one koji se njime koriste za bavljenje ozbiljnom politikom i istovremeno vrijeđa građansku Crnu Goru, kojoj je itekako stalo do ozbiljnog i kulturnog dijaloga među političarima", rekao je Rakočević.

On je naveo da se maksima kojom se vodi dio opozicije da je u ćutanju mudrost, u politici zove podvalom i prevarom u korist skrivenih namjera.

"Drugi dio opozicije ne krije svoje destruktivne namjere prema samosvojnosti Crne Gore. Sa druge strane, ključ uspjeha DPS-a stoji u tome što nikada nijesmo prilazili nikakvoj većini, već je većina prilazila nama. To je politika bez oportunizma, to je duži ali trajniji put i u interesu države i naroda", kazao je Rakočević.

On je istakao da je Crnoj Gori potreban patriotizam i rad u interesu reforme državnog aparata i integracije u Evropsku uniju, nakon istorijskog ulaska u NATO alijansu.

Rakočević smatra da će takav nesumnjivo unaprijediti sistem vrijednosti u Crnoj Gori i podići kvalitet življenja.

"Transparentost, kompetentnost i odgovornost moraju biti temelji ozbiljne politike svake partije. Nove opozicione snage srljaju u greške njihovih političkih prethodnika iz čijih redova su se i izdvojili, čineći naizgled moderniju alternativu istog političkog modela", kazao je Rakočević.

On je ukazao da je nekadašnji premijer Srbije, Zoran Đinđić, govorio da se koristeći iste metode, uvijek postižete isti cilj – ako idete istim putem, uvijek ćete stići na isto mjesto.

"To znači da će opozicija u Crnoj Gori, ovakvim radom, koji je samo kontinuitet sa značajno slabijim ljudskim resursom u odnosu na raniji sastav opozicione scene, završiti onamo gdje su završili i njihovi prethodnici – u porazima", kazao je Rakočević.

Prema njegovim riječima, politika mora služiti kao podrška građanima da osjete benefite, razvoj i prosperitet cjelokupnog društva, a ne kao poligon za takmičenje u bacanju kugli blata.

"DPS u toj disciplini neće učestvovati. Takmičimo se znanjem, činjenicama, dostignućima, reformama i moralom, jer onaj koji odvojeno tretira politiku i moral, nikada neće shvatiti niti jedno niti drugo", zaključio je Rakočević.

 

Portal Analitika