Društvo

Popović-Samardžić o Nacrtu zakona o radu: Razjasniti što je prekovremeni, a što dopunski rad

Sindikat doktora medicine smatra da Nacrtom zakona o radu nije precizirano gdje ljekarima prestaje prekovremeni, a kada počinje dopunski rad. Stoga, u ovom sindikatu pripremaju sugestije na ovaj pravni akt kako bi se to regulisalo na pravi način.
Popović-Samardžić o Nacrtu zakona o radu: Razjasniti što je prekovremeni, a što dopunski rad
Portal AnalitikaIzvor

Traže odgovor

- Imamo nekoliko prijedloga koje pripremamo. Neka pitanja koja nijesu bila regulisana prethodnim zakonom ne regulišu se ni ovim, između ostalog gdje to prestaje prekovremeni rad, a kad počinje dopunski. Već dvije godine pokušavamo od ministarstava zdravlja i rada i socijalnog staranja da dobijemo odgovor na to pitanje, jer nas do besvijesti angažuju prekovremeno da radimo. Zakon je do sada propisivao 40 sati, a ako je to dopunski rad onda se to više plaća – kazala je za Pobjedu predsjednica Sindikata doktora medicine dr Milena Popović-Samardžić.

Nacrtom zakona o radu predviđeno je da broj prekovreme nih sati sa 40 bude smanjen na 32, dok je u posebnom članu za sektor zdravstva navedeno da zdravstvena ustanova može da uvede rad duži od punog radnog vremena (dežurstvo), ako novim zapošljavanjem, uvođenjem rada u smjenama ili preraspodjelom radnog vremena ne može da obezbijedi neprekidnu bolničku i vanbolničku zdravstvenu zaštitu, u skladu sa posebnim zakonom.

I u Sindikatu zdravstva pri Savezu sindikata tražiće da se član u novom Nacrtu zakona o radu koji se odnosi na prekovremeni rad izmijeni kada su u pitanju zdravstveni radnici.

Predsjednica ove radničke organizacije dr Ljiljana Krivokapić kaže da će sugestije dostaviti do kraja septembra do kada traje javna rasprava.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Foto: Anadolija

Portal Analitika