Abiznis

RAE od naredne godine reguliše cijenu vode

Regulatorna agencija za energetiku će početkom naredne godine početi da reguliše cijenu vode u Crnoj Gori. Predsjednik Odbora RAE Branislav Prelević naveo je da je to regulatorno tijelo zaduženo da donese metologiju za utvrđivanje cijene vode i da u ovom trenutku nema projekciju kolike će biti.
RAE od naredne godine reguliše cijenu vode
Portal AnalitikaIzvor

Metodologija

- Nemamo još tekst metodologije. Tek smo počeli sa radom na njenoj izradi, naši ljudi se obučavaju i ta obuka će trajati nekoliko mjeseci, pratimo evropska i iskustva zemalja u regionu, nakon čega bismo pristupili izradi metodologije -kazao je Prelević Pobjedi.

Podsjetio je da je Zakonom o komunalnim djelatnostima, koji je usvojen 30. jula prošle godine, određeno da RAE reguliše i cijenu vode, a metodologija treba da bude donešena u roku od 18 mjeseci nakon stupanja zakona na snagu. To bi značilo krajem februara naredne godine, jer je zakon stupio na snagu krajem avgusta prošle godine.

- Do sada su lokalne samouprave donosile odluku o cijeni vode, na prijedlog opštinskih kompanija, koje su upravljale lokalnim vodovodima. Od naredne godine će RAE, na osnovu metodologije, davati saglasnost na cijene koju predlažu opštinski vodovodi – objasnio je Prelević.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Portal Analitika