Kultura

TWIN PEAKS, S03E15: Vizuelna fuga

U posljednjoj epizodi Linčove serije vidjeli smo čak četiri smrti, ali najviše je odjeknuo odlazak čuvene Dame sa cjepanicom
TWIN PEAKS, S03E15: Vizuelna fuga
Portal AnalitikaIzvor

Briljantna serija „Twin Peaks“ razlikuje se od svih ostalih projekata na TV ekranima po tome što nikada nemate utisak da radnja stvarno odmiče, iako su epizode nakrcane detaljima.

Prava namjera režisera Dejvida Linča raskrinkana je u 15. epizodi. Onaj nedefinisani i tupi osjećaj nelagode, nostalgični talasi sjete i žestoki udarci realnosti sada su jasno definisani.

Linčov najveći Don Kihot, koji žestoko odbija da se promijeni, jeste sami grad Tvin Piks. Ta tvrdoglava ušuškanost i bijeg u komociju zaboravljenih planina na granici SAD i Kanade ujedno je najveće prokletstvo grada.

Statičnost je ono što će zbrisati Tvin Piks sa lice zemlje, taman kao i Makondo na kraju Markesovog romana „Sto godina samoće“. Gradić koji izgleda potpuno isto kao prije 27 godina i prve sezone serije iz današnje perspektive djeluje kao zgarište izgubljenih duša.

Ubrzan tempo

To ne znači da odlazak nekih likova ne može da djeluje epohalno tragično – koliko god izgledao mali u široj slici dekadencije zaboravljenog grada. U posljednjoj epizodi vidjeli smi čak četiri smrti, ali najviše je odjeknuo odlazak čuvene Dame sa cjepanicom (Log Lady).

Prije nego što joj se cjepanica, potpuno simbolično, pozlati u stilu čuvenih alatki doktora Džakobija, Dama će savršeno iskreno reći policajcu da se ne plaši smrti – jer to je samo novo putovanje.

Uz saznanje da je nesrećni dječak Ričard Horn zaista sin Odri (i najvjerovatnije Dejla Kupera, u skladu sa najpopularnijom teorijom fanova), epizoda je narativno odmakla i ponudila više nego bilo koja do sada. Linč ubrzava tempo iz epizode u epizodu, pažljivo nas spremajući za eksplozivno finale.

Savršen omaž

Pratiti dva Dejla – Dagija u Las Vegasu i Zlog Kupera na putu ka Tvin Piksu – sve više djeluje kao pažljivo konstruisan kontrast, poput vizuelne fuge. Novo pominjanje agenta Filipa Džefrisa, lika kog je prije četvrt vijeka tumačio legendarni Dejvid Bouvi, katapultirao je mističan i savršeno strašan lik dame Džudi.

Fanovi serije danima raspravljaju ko se zaista krije iza njenog lika, a Linč je tako „servirao“ gledaocima da je od starta jasno kako je ona ključ cijele misterije Tvin Piksa.

Konačno, agenti FBI su na tragu Dagiju u Los Anđelesu. On će, onako pogubljen u prostoru i vremenu, uspjeti da se prespoji na sve tri faze struje, gledajući holivudski klasik „Sunset Boulevard“.

Film koji je inspirisao Linčove klasike „Blue Velvet“, „Lost Highway“ i „Mulholland Drive“ dobio je omaž i u seriji „Twin Peaks“. I nema ljepše preporuke za jedan veliki i savršeno aktuelan film iz pedesetih, od ove!

S. S.

FOTO: consequenceofsound.com

Portal Analitika