Društvo

LAJOVIĆ: SPC prećutno aminuje kamatašenje i gepekovanje

Ma znaš li šta je za mene hrišćanstvo? To je praktična duhovnost i svakodnevni Bog. To je: Da radnik dobije svoju platu redovno i pošteno. Da ima bar jedan dan u nedjelji da odmori i dušu svoju nahrani Da ga niko ne iskorištava, ponižava i narušava ljudsko dostojanstvo za tu crkavicu.
LAJOVIĆ: SPC prećutno aminuje kamatašenje i gepekovanje
Portal AnalitikaIzvor

Piše: Lav LAJOVIĆ

Da prestane kamatašenje, zelenašenje, utjerivamje dugova i gepekovanje. To ekonomsko iznurivanje čovjeka, to je smrtni grijeh 21.vijeka pred kojim jedna klero nacionalistička klika (da ne poganim tu plemenitu riječ crkva ) prećutno aminuje.

Da paradoks bude veći dok narod siromaši imamo enormno bogaćenje te "crkve". Takva "bogataška crkva" u vrijeme nemastine postaje istinska sablazan, gluva za stvarne potrebe i nevolje ljudi i zatvorena za ono Božje. Jer popovi tako ušuškani u materijalnu sigurnost institucije, velelepnih zdanja i pozamašnih priloga, uljuljkani u osjećaj izvjesnog spasenja jer navodno "služe Boga" i bez griže savjesti što sami uživaju u "pravednim plodovima" svojega rada drže zapaljive govore. 

U svojoj situiranosti se tako odvajaju od ovog svijeta od običnog čovjeka koji grca u hroničnoj nesigurnosti svoje egzistenicije, stalnih i multiplikovanih iskušenja koje donosi savremeni život, gubitak posla, a naročito strijepnji da li ispravno stoje pred Bogom. 
I malo po malo, ova dva svijeta prestaju da komuniciraju, nemaju jedno drugom sta reći, jer sit gladnom ne vjeruje, a ni ovaj njemu. 

A vrhunac zla, leži u odvajanju od Boga od vjere prađedovske, jer popovi umjesto da se bave ovim životnim pitanjima šire etničku mržnju i neprijateljstva pod lažnim patriotizmom koji prezire i narod i zemlju kojoj živi!?

Valjda je hrišćanstvo da živimo pošteno od svoga rada, u slobodi i miru i svakoj pobožnosti među prijateljima i komšijama. 
Ali to podrazumjeva zamjeriti se svojim sponzorima, živjeti ispravno i odgovorno pred Bogom, državom i ljuduma, ali lakše je baviti se jeftinim politikanstvom, nekom pseudomitologijom iz ko zna kojeg vijeka, istrajavati na ideološkim podjelama i istorijskim ranama, sakrivati ratne zločince, gradi hramove od ratnog profita, uzimajući bez zazora enormne priloge od opranog novca, šverca i krađe, štiteći interese tajkuna i spoljnih centara moći, a ne interese običnog čovjeka koji grca u svojim nevoljama u ovom 21. vijeku… (Autor je sveštenik Crnogorske pravoslavne crkve)

 

 

Portal Analitika