Abiznis

Poreski obveznici će dug moći platiti imovinom

Vlada je danas donijela Uredbi o naplati poreskih potraživanja kojom se omogućava da dospjeli dug po osnovu poreza, taksi, doprinosa i drugih novčanih davanja utvrđenih poreskim propisima, bude plaćen imovinom poreskog obveznika.
Poreski obveznici će dug moći platiti imovinom
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno nakon sjednice Vlade, Uredba je donijeta sa ciljem olakšanja poslovanja i održavanja likvidnosti poreskih obveznika.

„Ministarstvo finansija je, predlažući Uredbu, ocijenilo da će se na ovaj način izbjeći blokada računa i omogućiti nastavak poslovanja poreskim obveznicima u situaciji kada otežano posluju, dok će se istovremeno postići efikasnija naplata poreza i stvoriti uslovi da poreski obveznici urednije izmiruju buduće poreske obaveze“, kaže se u saopštenju.

Vlada je utvrdila i Nacrt detaljnog urbanističkog plana „Agroindustrijska zona“ u Podgorici s Programom održavanja javne rasprave.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma zaduženo je da javnu raspravu organizuje u trajanju od pet dana, od 28. avgusta do 1. septembra, i da, nakon toga, pripremi i Vladi dostavi Prijedlog detaljnog urbanističkog plana „Agroindustrijska zona“ u Podgorici, s Izvještajem o sprovedenoj javnoj raspravi.

Donijeta je i Odluka o davanju saglasnosti na Odluku o osnivanju „Slobodne zone Novi duvanski kombinat“ Podgorica koju je Skupština akcionara „Novog duvanskog komninata“ AD Podgorica donijela na sjednici održanoj 12. juna.

Odlukom su definisani način upravljanja Zonom i međusobna prava i obaveze operatora i budućih korisnika Zone predviđene na području Ćemovskog polja u obuhvatu plana „Agroindustrijska zona“ ukupne površine 30.229 m2.

„Ministarstvo ekonomije je, predlažući Odluku Vladi, ocijenilo da formiranje Zone može doprinijeti ciljevima ekonomskog razvoja imajući u vidu prioritete koje je definisala Vlada, kao što su poboljšanje investicionog ambijenta, otvaranje novih radnih mjesta i jačanje konkurentnosti domaće privrede“, kaže se u saopštenju.

Vlada je usvojila i Izvještaj o realizaciji Kapitalnog budžeta Direkcije za saobraćaj za ovu godinu, na dan 10. avgust.

Prilikom predstavljanja izvještaja navedeno je da je Kapitalnim budžetom za Direkciju za saobraćaj za ovu godinu predviđeno 29,5 miliona EUR, od čega je 27,8 miliona obezbijeđeno iz opštih prihoda budžeta, dok su 1,7 miliona evidentirana sredstva iz kredita EIB i EBRD.

Navodi se da je od odobrenih sredstava do sada ralizovano 60,15 odsto, odnosno oko 16,7 miliona EUR.

„Pored toga, konstatovano je da će za rekonstrukcije magistralnih i regionalnih puteva nedostajati sredstva u iznosu od 10,86 miliona EUR, koja su neophodna za završetak radova za projekte čija je realizaciju u toku, kao i za projekte za koje je u toku tenderska procedura, koja će biti okončana u periodu septembar – oktobar oktobar“, kaže se u saopštenju.

Portal Analitika