Kultura

THE DEFENDERS, S01: Pokvareni fliper

Poslije ovih osam pedesetominutnih epizoda poželjećete da obrišete omiljene Marvelove junake iz svih foldera i sjećanja, samo da ne gledate nakaradni pokušaj pravljenja superherojskog tima, mimo svih pravila i dobrog ukusa.
THE DEFENDERS, S01: Pokvareni fliper
Portal AnalitikaIzvor

Ako želimo da funkcioniše ovo što radimo zajedno, moramo da budemi racionalni – govori Metju Murdok (Čarli Koks) tokom rijetkog momenta „spuštanja lopte“, i pauze usred osam epizoda haotičnog lomatanja fliper-kuglice pod imenom „The Defenders“.

Taj momenat u četvrtoj epizodi, večera u kineskom restoranu na kojoj Metju-Dardevil, Džesika Džons (Kristen Riter), Deni Rend (Fin Džons) i Luk Kejdž (Majk Kolter) treba da pronađu modus operandi, jeste rijedak pokušaj da trunka razuma spasi Marvelov šou koji strmoglavo stremi u propast.

 

Potrošena veličina

Šta je serijal „The Defenders“ postaje savršeno jasno na početku šeste epizode, dok neubjedljiva, nedorečena i olako potrošena glumačka veličina Sigurni Viver pušta Bramsa - u pauzi između planova da uništi cijeli Menhetn. Igla skupog gramofona preskače preko pohabane ploče, skrnavi djelo majstora i ulijeće u začarani krug beskrajno ponavljane note. Propada pokušaj da sebi i drugima dokaže da je Brams veći od proste kopije Betovena. Iziritiranoj glavnoj negativki ne preostaje ništa drugo nego da zafrljači pokvarenu ploču.

04-protracena-uloga-sigurni-viver

U tom momentu osjetićete se kao glavni negativac u cijeloj priči – spreman da izbriše omiljene Marvelove junake iz svih foldera i sjećanja, samo da ne gleda pokvareni i nakaradni pokušaj pravljenja tima, mimo svih pravila i dobrog ukusa.

 

Propuštene šanse

Dobar tim je onaj koji u jednom momentu postaje veći i bolji od prostog zbira svojih činilaca. Ubjedljiv tim nikako ne može da bude onaj koji najbolje igrače u startnoj petorci natjera da budu statisti u solo-partiji nedokazanog juniora i tatinog sina. Pogađate, to je niko drugi nego Deni Rend, nesretni Ajron Fist čiji je šou prije nekoliko mjeseci dobro poljuljao reputaciju zajedničkih projekata Marvela i Netfliksa.

Iz razloga koji kao izgovor nikako ne mogu imati „praćenje radnje stripa“ (Marvel i Netfliks su do sada mnogo puta dokazali koliko su dobri kada se poigraju sa osnovnim materijalom), sve karte „stručnog štaba“ bačene su na Renda i njegov sukob sa pet negativaca, prstima famozne „Ruke“, od kojih najdublje treba da zagrebe, a ne uspijeva upravo Aleksandra (Sigurni Viver).

U suštini, serija je samo niz nedorečenih pokušaja. Negativka suočena sa skorom smrti i u bezglavoj trci za besmrtnošću bila je savršen materijal za lik kompleksan poput Kingpina. Nije odmakla dalje od crtica postavljenih na pola prve epizode.

Propuštene su sve šanse da se napravi kompleksan ili makar donekle ljudski odnos između protagonista. Na primjer, sigurno ćete se ugristi za usnu tokom prvog susreta Meta Murdoka i Džesike Džons u trećoj epizodi. Međutim, već nakon desetak minuta iznerviraćete se potpuno svjesni da je njihova planetarna gravitacija potpuno zaobiđena. Jer, bože moj, toga nema u stripu!

03-tuca

 

Misija spasa

Negdje na pola skraćene sezone od osam epizoda bićete suočeni i sa plagiranjem u stilu Ajron Fista. Marvel ponovo, zbog linije manjeg otpora prema mlađim gledaocima, kopira radnju serije „Arrow“, suparničke perjanice DC-ja. Momenat kada shvatite da se igralo na kartu ratnice vaskrsle po starom istočnjačkom ritualu, po cijenu izgubljene duše, jeftine je - u najmanju ruku. Cijele dvije sezone serijala „Arrow“, i to najbolje, vrtjele su se oko tog motiva!

U pokušaju da se od dobrih sastavnih djelova (Murdok, Stik, Džons, donekle Luk Kejdž) napravi dobra podrška tokom spasavanja Denija Renda, propuštena je prilika da se nadograde njihovi vrlo kompleksni likovi.

Samo je nekoliko momenata zabavno. Na primjer, savršeni momenat žrtve Stika koji bi prije dao desnu ruku nego izdao drevni zavjet. Ili pomenutog prvog susreta Džesika i Meta, odsječene glave jednog negativca koji je previše brbljao i povratka najljepšeg oružja smrti na „mjesto zločina“ iz druge sezone serije „Daredevil“, u finišu pete epizode.

02-vecera

 

Bez svježine

Na koncu, Netfliks-Marvel projekti nijesu izgubili samo smisao, već i vizuelnu svježinu. Izvikane scene borbe u uskim prostorima, zaštitni znak od prvog pojavljivanja Panišera, sada već djeluju istrošeno. Vau-efekat je izostao zato što je akcija unaprijed pročitana i „prizvana“ toliko puta da nije uspjela da klikne ni kada je napokon predata u ruke pravim igračima.

Sada ostaje da se, kao rješenje, pribjegne produkcijskom zaokretu. Dva projekta godišnje preveliki su zalogaj za ovaj superherojski univerzum, gdje malignitet prosječnosti i plitkosti uspije da uhvati čak i najplodnije izdanke.

Za lični zaključak da li je Netfliks-Marvel saradnja potrošila sve kredite ipak sačekajte ido kraja sezone. Probajte da nekako izgurate svih osam pedesetominutnih epizoda. Ako ste hardkor fan, možda vam ipak bude dovoljno da Metju ponovo uleti u lavirint griže savjesti, a Džesika prospe cinizam između tamnih obrva. S. S.

 

 

FOTO: screenrant.com / vox.com / img.wennermedia.com / fotogramas.es

 

Portal Analitika