Društvo

Protest majki: Purišić se hvalio naknadama, a danas ih ukida

Majke troje i više djece okupile su se danas na platou ispred zgrade Skupštine Crne Gore u Podgorici u znak protesta zbog ukidanja naknada. Sa skupa su poručile da će nastaviti da se bore za svoja prava i pozvale ministra rada i socijalnog staranja Kemala Purišića da objasni zašto se prije dvije godine hvalio uvođenjem naknada, a zašto ih danas ukida.
Protest majki: Purišić se hvalio naknadama, a danas ih ukida
Portal AnalitikaIzvor

Protestni skup majki završen je nešto nakon 15 časova, a na platou ispred crnogorskog parlamenta bilo je nekoliko stotina majki kojima su podršku pružili i funkcioneri pojedinih opozicionih partija.

14:05 Reporter Portala Analitika javlja sa lica mjesta da je jednoj majci pozlilo na skupu ispred parlamenta. Intervenisala je Hitna pomoć.

2408hitna

13:55 Rosanda Peković je saopštila da su “moćnici željeli da nam oduzmu snagu, hrabrost i dostojanstvo, ali nisu uspjeli jer je to odlika ovih majki.”

Majke su inspiracija za svakog čovjeka koji voli i želi slobodu. Mi smo najveća prijetnja režimu. Žele da nas unište kako bi mogli da rade šta hoće, a misle da samo one treba da žive”, navela je Peković i prozvala opozicione partije zbog bojkota Skupšine.

Parlament se nije smio bojkotovati. Za lične interese se ulazi u Skupštinu, a sta je bilo sa nama? Žene i djeca u Crnoj Gori nijesu i neće jos dugo biti zaštićeni. Stidim se vremena, prostora i društva u kojem živim. Zašto su žene, koje su temelj svakog društva, odbačene u Crnoj Gori? Ko je izdao majke?”, zapitala se ona.

13:37 Dragica Ivanović je poručila kratko:

Kada je moja majka mogla da se bori za mene 40 godina, mogu sada i ja za nju.

13:35 Snežana Ćupić iz Šavnik je kazala da, bez obzira na sve teškoće kroz koje majke prolaze ovih teških dana, treba da nastave da se bore.

Mi smo ponosne i dostojanstvene majke jer imamo skromnu i poštenu djecu, dok njihova troše po par hiljada eura. Pozivam Kemala Purišića da stane ispred majki i kaže zašto se 2015. godine javno hvalio o naknadama, a danas ih ukinuo”, navela je ona.

2408majke3

13:30 Majka Veselinka Stanojnović saopštila je:

Brajovića treba da bude stid, sram te bilo, i tebe i Skupštinu. Vi ste nezakonita vlast i sram da vas bude”, poručila je ona.

Majke skandiraju: "Ostavke, ostavke".

13:25 Predsjednica Koordinacionog odbora korisnica naknada za majke Željka Savković kazala je: “Kada oni budu shvatili koje vi bogatstvo imate, nikada neće biti u ovoj zgradi preko puta vas. Jedino ko će osjetiti muku su njihove majke koje nisu mislile da će sada druge majke da se brane od njih.

2408majke4

Ona je istakla da “naknade nikada ne bi bile ukinute da je razmatrana svaka situacija u kojoj se nalazi svaka majka”.

13:17 Ispred Skupštine su upravo pristigle i majke iz Nikšića. Pridružili su im se i funkcioneri Demokratskog fronta (DF) (Andrija Mandić, Milutin Đukanović, Jovan Vučurović i Marina Jočić), Demosa i Demokrata (Zdenka Popović). Majke nose transparente s natpisima: "Idite sami da ne rade metle", "Doveli ste narod na prosjački štap, sram vas bilo" i mnoge druge.

2408majke2

13:05 Majke su počele da se okupljaju na platou ispred zgrade crnogorskog parlamenta. Kako javlja reporter našeg portala, ispred Skupštine se nalazi nekoliko stotina nezadovoljnih majki.

2408majke

Iz Koordinacionog odbora korisnica naknada je poručeno korisnicama da je sada, kada su se konačno uvjerile da su sva nadanja pala u vodu, da više nema naknada, da je novim Zakonom o izvršenju odluke Ustavnog suda učinjena diskriminacija, vrijeme da se probude.

"Ili ćete da u duhu starih Crnogorki hrabro stanete u odbranu našeg doživotno stečenog prava ili ćete da se prepustite vremenu koje će i dalje biti vrijeme potčinjenosti, mirenja sa sudbinom, vrijeme životarenja", kaže se u saopštenju.

Portal Analitika