Društvo

Amfilohije predstavio knjigu o Njegošu i naveo njegove posljednje riječi

Sinoć je u okviru kulturne manifestacije “Ćirilicom” u Budvi promovisana knjiga o Njegošu, mitrpolita crnogorsko-primorskog Amfilohija Radovića, pod nazivom “Žitije svetog mitropolita Petra Drugog – cetinjskog pustinjaka i lovćenskog tajnovidca”, o kojoj je govorio prof. dr Siniša Jelušić.
Amfilohije predstavio knjigu o Njegošu i naveo njegove posljednje riječi
Portal AnalitikaIzvor

Knjiga mitropolita Amfilohija, objavljena je  prije neki dan na Cetinju i ona sadrži zbir od 31 tekst o Njegošu  i ima 431 stranicu. U okviru tih tekstova, posebno je zanimljivo poglavlje o  žitiju Svetog mitropolita Petra Drugog, kao i jedno posebno angažovano poglavlje, vezano za crkvu na Lovćenu, sa ključnom porukom, koja je prisutna u svim tim tekstoovima, a to je, imperative, da je neophodno vratiti crkvu na Lovćen, kazao je prof. dr Siniša Jelušić.

 On je naglasio, da je suština u svemu, specifičan pristup. Znamo da se Njegošem  mnogi bave, kao što znamo, da je napisana čitava  jedna biblioteka o njemu i tu možemo napraviti, jednu tipologiju pristupa, što je veoma bitno. Pogotovo što  imam u vidu, , sobzirom das am na fakultetu dugo predavao, imam uvid u to, kako se na Univerzitetu danas predaje Njegoš, kazao je Jelušić.

Njegoš je bio istinski lovćenski tajnovidac. Tragajući za sobom i kako bi vidio, što se to dogadja sa svijetom, kako kaže u svom zavještanju, opllakivao ljudsku sudbinu sa jedne strane, a sa druge, on je proslavioo tvorca neba i zemlje. On se trudio, da cijelog života slavi ime božije i oplakuje ljudsku sudbinu, kazao je u svojoj bbesjedi o Njegošu, mitropolit crnogorsko – primorski i episkop cetinjski Amfilohije Radović.

Njegov testament je, kazaao je mitropolit je kruna i  vrhunac svega njegovog životnog djela, što dugo vremena nije primjećivano. Njegov kraj života, kojji je opian, govori o njemu, jer se ispovijedio, pričestio se i njegova pposlednja  rečenica je bila:

“Presveta Trojice, presveta Bogorodice, predajem ti na amanet Crnu Goru. Sveti Arhangele Mihailo, primi moju grešnu dušu”.

 I nakon toga se upokojio, istakao je mitropoliit Amfilohije. To znnači, kako je naglasio, da je tokom kratkog zemnog životta, spoznao najdublju taju, na kojoj počivaju sve tajne, zajnu kojoj stremi sve što jeste I što  postoji. Sa te strane, Njegoš je zaista, jedan od svetih otaca crkve Hristove, navodi se u saopštenju.

 

Portal Analitika