Društvo

Jesu li Bjelopoljci kupili preko 500 diploma?

Nakon što je nevladina organizacija Euromost saopštila da sumnjaju da su Bjelopoljci kupili više od 500 diploma, te da se spekuliše i da taj broj dostiže nevjerovatnih 1.000 lažnih dokumenata o završenom školovanju, pitali smo Osnovno državno tužilaštvo u Bijelom Polju da li je u vezi sa tim pokrenut izviđaj.
Jesu li Bjelopoljci kupili preko 500 diploma?
Portal AnalitikaIzvor

Kako je  Anreni M rekao državni tužilac u ODT-u Bijelo Polje Denis Zvrko u vezi sa falsifikovanjem diploma do sada je podnijeta samo jedna krivična prijava.

“Do sada je od strane Uprave policije CB Bijelo Polje podnijeta jedna krivična prijava, protiv jednog lica zaposlenog u Opštini Bijelo Polje, zbog krivičnog djela falsifikovanje isprave - diplome o završenoj školi, nakon čega je sa okrivljenim zaključen sporazum o priznanju krivice, koji je sud prihvatio i izrečena mu je uslovna osuda, kojom mu je utvrđena kazna zatvora od 6 mjeseci, sa rokom provjeravanja od dvije godine.

Osim ove krivične prijave, do sada, od strane Uprave policije CB Bijelo Polje nije podnijeta druga krivična prijava, zbog krivičnog djela čiji bi predmet bio falsifikovana diploma o završenoj školi, a otkrivanje krivičnih djela i učinilaca obavljaju službenici Uprave policije CB Bijelo Polje.

Dakle kod ovog tužilaštva do sada nije pokrenut postupak izviđaja”, saopštio je Zvrko za portal Antena M.

Navodno je, kako je objavio Euromost, u bjelopoljskoj lokalnoj samoupravi sumnjivo oko 70 diploma, uglavnom pravnika i ekonomista.

Policija do sada provjerila 58 diploma

Upravu policije su iz Antene M pitali prikupljaju li informacije u vezi sa navodnim lažnim diplomama zaposlenih u Opštini Bijelo Polje.

"Službenici Uprave policije MUP-a, Centra bezbjednosti Bijelo Polje su 12.03.2015. postupili po zahtjevu Osnovnog državnog tužioca u Bijelom Polju i tom prilikom iz Opštine Bijelo Polje izuzeli 59 diploma zaposlenih u Opštini, radi provjere vjerodostojnosti izdatih diploma.

Do sada je provjereno 58 diploma od čega je utvrđeno da je jedna falsifikovana.

S tim u vezi, protiv službenika Opštine je podnijeta krivična prijava zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo falsifikovanje isprave. O daljem radnom statusu ovog lica odlučuju nadležni organi unutar institucije gdje je ovo lice zaposleno. Provjera jedne diplome je još u toku", naveli su iz Uprave policije. 

Antena M 

Portal Analitika