Društvo

MP: Zavod da se izjasni o plagiranju reforme

Ministarstvo prosvjete zatražilo je od Zavoda za školstvo odgovor povodom navoda da su planovi i programi iz pojedinih predmeta u reformisanom programu obrazovanja Crne Gore kopirani "od riječi do riječi" iz predloga hrvatske reforme obrazovanja.
MP: Zavod da se izjasni o plagiranju reforme
Portal AnalitikaIzvor

"Kako je riječ o nadležnosti ekspertskih tijela Zavoda, a ne o sveobuhvatnoj obrazovnoj politici, zatražićemo zvanično izjašnjenje ove institucije. Materija je usko stručna i zato nećemo zauzimati ad hoc stavove", saopšteno je iz Ministarstva Televiziji Crne Gore. 

Bivši predsjednik Ekspertske grupe koja je radila na reformi obrazovanja u Hrvatskoj Boris Jokić je za TVCG istakao da očekuje reakciju Hrvatske, kako bi zaštitila intelektualni rad oko 500 ljudi koji su učestvovali u pisanju reforme.

"Ipak, problematično je što niko od nas nije pitan, kao ni država Hrvatska. Ne smatram to časnim potezom, mislim da bi Hrvatska trebala da reaguje, zaštitivši intelektualni rad, jer na ovim prostorima se pamet, na žalost, ne cijeni", kazao je on.

Podsjetimo, načelnik Odsjeka za istraživanje i razvoj obrazovnog sistema u Zavodu za školstvo Radoje Novović demantovao je optužbe d asu prepsisivali od Hrvata.

 Novović je za Pobjedu rekao da u programu fizičkog vaspitanja ima dosta podudarnosti sa hrvatskim kurikulumom, koji nije zaživio, ali da je u ovom slučaju problem nastao zbog ,,tehničkog propusta“.

Na sajtu je objavljen, prema njegovim riječima, program koji nije finalni, zbog čega nije navedena literatura koja je tom prilikom korišćena. (Portal RTCG)

Portal Analitika