Košarka

Janović: Kadeti demantovali skeptike, talenti poput Paspalja, Šćepanovića, Ivanovića..

Ako je iko mislio da se više ne rađaju asovi poput Žarka Paspalja, Vlada Šćepanovića, Duška Ivanovića, Bojana Dubljevića, Nikole Vučevića, ovih 12 veličanstvenih kadeta pred kojima danas stojimo demantovali su i najveće skeptike - kazao je ministar sporta Nikola Janović, na svečanom košarkaške kadetske reprezentacije Crne Gore.
Janović: Kadeti demantovali skeptike, talenti poput Paspalja, Šćepanovića, Ivanovića..
Portal AnalitikaIzvor

''Svi do jednog rođeni 2001. godine i stasali. neki u Ulcinju neki u Podgorici i Nikšiću. Neki u Beranama, Bijelom Polju, Kolašinu. U njihovim rodnim gradovima kovalo se ovo pozlaćeno srebro koje sija na njihovim gorštačkim grudima i kojim se danas diči i ponosi cijela Crna Gora. I gotovo da više nema nikoga ko nije čuo za plejmejkere Luku Živanovića, Danijela Marsenića, Harisa Karamangu, bekšutera Jovana Kljajića, Stefana Vlahovića, Marka Kljajevića Feđu Pavlovića, krilne centre Bojana Tomaševića, Đorđa Marinovića, nisko krilo Viktora Vujisića i centra Nikolu Gojičića i Miletu Boškovića. Dobro upamtimo ova imena. To su vijesnici nove Crne Gore, uzor i primjer njihovim vršnjacima a ponos države i njihovih porodica. Inspiracija su svoj djeci i omladini da neprekidan rad i trud, disciplina, posvećenost i upornost stvaraju talenat i da je to ključ kojim otključavamo naše mogućnosti a snove pretvaramo u stvarnost'', istakao je Janović

Kako je dodao, svim sportistima sa velikim snovima potrebna je država sa jakom vizijom.

''Crna Gora je ima u novoosnovanom Ministarstvu Sporta. To ćemo potvrditi novim Zakonom o sportu koji će biti po mjeri crnogorskih sportista naročito onih mladih i perspektivnih poput naših košarkaških kadeta, fudbalera, vaterpolista, rukometaša i rukometašica, atletičara i atletičarki, karatista i karatistkinja, džudista i džudistkinja koji pod zastavom Crne Gore sve više i sve češće osvajaju evropske i svjestske vrhove ali i srce nacije'', dodao je Janović.

Kako je naveo Ministarstvo sporta planira da putem stipendija unaprijedi model nagrađivanja za osvojene značajne sportske rezultate i još snažnije afirmiše dječiji sport jer, kako je dodao, žele prije svega da Crna Gora ima zdravu naciju i to naciju šampiona.

''U međuvremenu tamo gdje nam postojeći zakon to dopušta država neće štedjeti. Drugo mjesto kadetske košarkaške reprezentacije na ovako značajnom takmičenju kao što je nedavno završeno Evropsko prvenstvo u Podgorici rezultat je koji ima ne samo posebnu međuanrodnu već i istorijsku vrijednost i značaj za Crnu Goru. Ministarstvo sporta na prijedlog COK-a po Zakonu za takav uspjeh može dodijeliti nagradu u iznosu od 5 do 20 hiljada eura. Naše sjajne kadete očekuje maksimalnih 20 hiljada eura jer su oni to zaslužili. To je međutijm sve samo ne mjera njihovog uspjeha jer on nema cijenu. Niti se može platiti ona uzavrela navijačka atmosfera iz SC Morača koja se ubrzo preselila u crnogorske domove, na društvene mreže, portale, novine, radio i TV emisije, i ovjekovečila se u pričama o ''dječacima iz ulice crnogorskog ponosa'', istakao je Janović.

On je dodao da ne sumnja da će naši reprezentativci ponoviti istorijski uspjeh koji su ispisali 19. avgusta 2017. godine.

''Sjutra će o vašem vanserijskom uspjehu svjedočiti sportski hroničari. A ako se ikada bude snimao film o usponu crnogorske košarke vi ćete biti njegov glavni lik. Jer sve da se i istorijski uspjeh ispisan 19. avgusta 2017. više nikada ne ponovi vi ćete biti i ostati jedan od najsjajnijih simbola naše nacije. A hoće ponoviće se jer tek ste počeli i hvala vam na tome'', zaključio je Janović.

Kapiten mladih košarkaša Jovan Kljajić zahvalio se Ministarstvu i Savezu na ukazanom povjerenju.

- Takođe, veliko hvala i stručnom štabu i saigračima bez kojih bi ovaj uspjeh bilo nemoguće ostvariti. Ovim putem pozdravljam i navijače koji su nam davali snagu kad smo bili na ivici izdržljivosti - kazao je Kljajić.

On je dodao kako je za kadete prvenstvo nezaboravno iskustvo.

- Crna Gora je prvi put u istoriji vicešampion Evrope. Ima li veće časti nego biti dio tima koji je postigao taj rezultat. Borili smo svim srcem za ovu medalju. Hvala mojim drugovima, koji su svima pokazali kako se voli svoja zemlja. Hvala svima, voli vas vaš kapiten - poručio je Kljajić.

Selektor Mladen Ostojić pohvalio je svoje igrače na fantastičnim igrama i zalaganju.

- Moram posebno da zahvalim i publici. Četrdeset godina sam u ovom sportu i nikada nijesam doživio ovakvo navijanje koje je nam bilo podstrek od prvog do posljednjeg minuta - naveo je Ostojić.

Portal Analitika