Abiznis

Za autoput do sada utrošeno 230,5 miliona

Za gradnju autoputa, najvećeg infrastrukturnog projekta u istoriji Crne Gore, do sada je utrošeno 230,5 miliona EUR, piše Pobjeda.
 Za autoput do sada utrošeno 230,5 miliona
Portal AnalitikaIzvor

Iz Ministarstva saobraćaja su kazali da se stvaraju pretpostavke da izvođac radova, kineska kompanija CRBC, punim kapacitetom izvodi radove na terenu duž čitave trase od 41 kilometra prioritetne dionice autoputa, s obzirom na to da je, kako su naveli, proces projektovanja glavnih radova gotovo završen.

“Izvođaču radova, kompaniji CRBC je do sada, u toku ove godine isplaćeno ukupno 59,3 miliona EUR za projektovanje i izgradnju prioritetne dionice Smokovac – Uvač – Mateševo autoputa Bar – Boljari”, kazali su Pobjedi iz Ministarstva.

Iz tog resora ranije je saopšteno da su tokom 2015. godine izvođaču radova isplaćene dvije rate avansa od 161,9 miliona EUR, a do kraja prošle budžetske godine još 9,3 miliona EUR. U Ministarstvu očekuju da ove godine bude utrošeno kapitalnim budžetom planirana 194 miliona EUR za izgradnju prioritetne dionice autoputa.

“Izvođač radova se plaća prema definisanoj metodologiji mjerenja elemenata za plaćanje i za obim stvarno izvedenih radova, a imajući u vidu da je process projektovanja glavnih radova gotovo završen, stvaraju se pretpostavke da izvođač radova punim kapacitetom izvodi radove na terenu duž citave trase od 41 kilometra, pa se može očekivati da će se postići realizacija budžeta projekta za ovu godinu”, rekli su predstavnici Ministarstva.

Prema njihovim riječima, vodi se računa o maksimalnoj zaštiti interesa države kao investitora.

Opširnije u Pobjedi

Portal Analitika